TÜİK'in enflasyon verileri, emekli maaşlarına yapılacak zamların belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Ancak, bu artışın en düşük maaşları nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlikler devam ediyor. İşte milyonlarca emeklinin beklediği zamma ilişkin bilgiler...

Türkiye'deki 16 milyon emekli, geçim sıkıntısı yaşarken yaşarken 10 bin TL ile geçinmek zorunda kaldı. Pazar alışverişi dahi yapamayan emekli, Temmuz ayında yapılacak zammı beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye Temmuz'da enflasyon farkı dışında ek zam yapılmayacağını açıkladı. Emeklilerin temmuz zammı da hayal kırıklığına uğradı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomideki sıkı duruşu ve uzun süredir devam eden parasal sıkılaşma politikası, emeklilere Mart ayı öncesinde seyyanen bir zam yapılmamasının gerekçesi olarak sunulurken, enflasyon farkı konusunda milyonlarca emeklinin beklentileri yükseldi.

İğneden ipliğe artan fiyatlardan dolayı eriyen maaşlarını geri kazanmak için emekliler ciddi bir artış talep ediyorlar. Milyonlarca emekliye enflasyon farkı dışında ek bir zam yapılması beklenmiyor.

Yasalara göre, TÜİK'in altı aylık enflasyon verilerine dayanarak yapılan ara zamlar için Ankara'da konuşulan beklenti yaklaşık yüzde 25 civarında.

Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki enflasyon verileri şimdiden yüzde 13'ü aşmış durumda. Ancak, bu yüzde 25'lik artışın en düşük emekli maaşlarına da yansıtılıp yansıtılmayacağı ise ayrı bir tartışma konusu haline geldi.

YÜZDE 25 ZAM BEKLENİYOR

Sigarada O Gruba Zam Geldi! Sigarada O Gruba Zam Geldi!

Temmuz ayında emeklilere yönelik olarak yüzde 25'lik bir zam beklentisi var. Geçtiğimiz yıl yapılan ara zamlarda, iktidar yüzde 25'lik artışı sadece kök maaşlara uygulamış ve o dönemde 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığına hiçbir artış yapılmamıştı.

Bu yılın ocak ayında beklenen artışı alamayan milyonlarca en düşük emekli maaşı alan kişi, aynı şekilde Temmuz ayında kendilerine yönelik bir zam yapılmaması durumunda zorlu ekonomik koşullarla karşı karşıya kalacaklar.

BU RAKAMA ÇIKACAK

SGK uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'deki yüksek enflasyonun, en düşük emekli maaşının artışının göz ardı edilmesini imkansız hale getirdiğini belirtiyor.

Erdursun'a göre, yüzde 25'lik artışın SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarına eşit şekilde uygulanması gerekiyor. Temmuz ayı itibarıyla en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olması muhtemel görünüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ