Türkiye’nin önemli elma üretim merkezi Çivril’de elma üreticisini zor bir yıl bekliyor.

Denizli Pazar Fiyatları: "50 Liradan Aşağı Yok!" Denizli Pazar Fiyatları: "50 Liradan Aşağı Yok!"

Haziran dönemindeki aşırı yağışların elmada kara leke oluşmasına neden olduğunu belirten Ziraat odası başkanı Mehmet Özkul “bu sene Çivril’de kara lekeden dolayı elma rekoltesi düşük” dedi.

Çivril’de elma üreticilerinin başı ‘kara Leke’ hastalığıyla dertte. Haziran ayında meydana gelen aşırı yağışlardan dolayı bu yıl elmalarda ‘kara Leke’ hastalığı yoğun olarak görülüyor. Aynı sorunun Çal ve Alaşehir’de üzüm bağlarında yaşandığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul çiftçinin tedbir için elinden geleni yapmasına rağmen kara lekenin önüne geçilemediğini belirtti.

Yıllık ortalama 200 BİN ton elma üretimi ile Türkiye’nin en büyük sofralık elma üretim merkezlerinin başında gelen Çivril’de bu yıl rekoltenin yarı yarıya düştüğünü belirten Özkul “Çivril’de iklim şartlarına göre yıllık ortalama 185 ile 225 bin ton elma üretimimiz var. Ne yazık ki bu sene Haziran ayının tamamı yağışlı geçmesi üretim miktarımızı olumsuz etkiledi. Üretici sürekli ilaçlama yaptığı halde kara lekeden elmalarımızı kurtaramadık” dedi. Elma dikili 80 bin dekar alanda bu yıl hastalık olmayan, temiz 100-125 bin ton civarında elma hasadı olmasını hedefliyoruz” dedi.

ELMAYI VURAN KARA LEKE

Hedefimiz 200 BİN ton üzerindeydi

Kara Lekeden dolayı üreticilerin elmalarını depoya koymadığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Özkul “üretici elmasını çürüğe 5 liradan satıyor. Topladığı elma da 10 – 12 liradan satılıyor. Bu yıl elma rekolte beklentimiz 200 BİN ton üzerindeydi ancak mevsimsel değişiklikler ve küresel ısınmadan dolayı bu yıl temiz sağlam elma olarak 100-125 bin ton civarında bir üretim bekliyoruz. Elmalarımızda çok kara leke olanlar da konsantre meyve suyu fabrikalarına pazarlanıyor. Tabi konsantre meyve suyuna biz elma üretmek istemiyoruz. Mecburiyetten bu yıl elmaların çoğu meyve suyu fabrikasına gidecek” dedi.

Sezon öncesi elmanın dalında 10 liradan alıcı bulduğunu belirten Başkan Özkul “sezon başında elma dalında 8 -10 liradan satılmıştı. Şu an yine temiz elma 10-12 TL civarlarında, üretici elmasını tüccarlara veriyor. Ancak ağaçtan toplanan her elma kasaya girmiyor. Dolayısıyla depolar bu yıl tam kapasite çalışmayacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi