Kapalıçarşı'da yaşanan bu olağanüstü durum, Türkiye'deki ekonomik ve siyasi gelişmelerin döviz piyasalarına etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor. Fiziki dolar ile gösterge kuru arasındaki makasın genişlemesi, piyasalardaki belirsizliklerin bir yansıması olarak yorumlanıyor. Bu durum, Kapalıçarşı'nın Türkiye'nin döviz piyasasındaki önemini bir kez daha vurguluyor.

Ekonomi piyasalarında onlarca yıldır "Uygun dolar ve altının adresi" olarak tanıtılan Kapalıçarşı, rasyonel olmayan ekonomi politikaları ve baskılanan kur nedeniyle oluşan büyük makas aralıklarından nasibini almış ve yıllar önce çarşıdaki dolar kuru, TCMB'nin gösterge kurunu geride bırakmıştı.

DOLAR PAZARI OLARAK BİLİNEN YERDE BİR İLK

14 ve 28 Mayıs seçimleri öncesinde döviz şoku yaşanacağına yönelik beklenti nedeniyle Kapalıçarşı tarihinde ilk kez fiziki dolar ve gösterge kuru arasındaki makas 1 TL'nin üzerine çıkarken, son haftalarda yaşanan yatay yönlü grafikler yıllar sonra dövizde normale dönülmesine neden oldu.

İçerisinde bulunduğumuz haftada Kapalıçarşı'daki dolar kuru, yıllar sonra ilk kez Merkez Bankası'nın gösterge kurundan daha düşük seviyeden alıcı buldu. Piyasa kurunun, TCMB tarafından belirlenen kurdan yaklaşık 10 kuruş daha düşük olması, ilerleyen haftalarda ekonomideki normalleşmeyle birlikte bankaların da dev makas aralıklarını kapatacağına yönelik beklentiye neden oldu.

Mini EYT Paketi İçin Harekete Geçildi 1999-2007 Sonrası Girişlilere Müjde Mini EYT Paketi İçin Harekete Geçildi 1999-2007 Sonrası Girişlilere Müjde

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıllarda her türlü döviz talebi yaratacak uygulamaya yönelik kısıtlama kararları almış, bankalara ilettiği talimatlar ile döviz talebinin önünü kesebilmek için dolar, euro ve altın alım-satım işlemlerinde uygulanan makas aralıklarının artırılmasını talep etmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ