KALP KRİZİ NEDİR ?

Kalp krizi, kalbin oksijen ve besin desteğinden sorumlu koroner damarlardaki tıkanıklık veya aşırı daralmalara bağlı olarak kalp kasına kan akışının kesilmesi durumudur.Kalp krizinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve cinsiyet, yaş, ve birçok faktör tarafından etkilenebilmektedir. 

Miras Bölüşecek Kardeşler Dikkat! Malın Çoğu Bir Kardeşe Düşebilir Miras Bölüşecek Kardeşler Dikkat! Malın Çoğu Bir Kardeşe Düşebilir

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

GÖĞÜS AĞRISI: Gün içinde sık sık göğüs bölgesinde şiddetli bir baskı, sıkışma veya ağrı hissi hissederseniz bu bir kalp rahatsızlığının göstergesi olabilir. Bu ağrılar genellikle göğüste merkezde veya sol tarafta hissedilir. Ağrı genel olarak 5 dakika veya daha uzun da sürebilir. Bazı kişilerde ağrı sırtta başlayıp, boyun, kollar, çene veya karın bölgesine doğru yayılmaya eğilimi gösterebilir.

NEFES DARLIĞI:  Birden nefes almakta zorlanma yaşarsanız ve ormalden daha hızlı nefes alıp verirseniz kalp krizi geçiyor olma ihtamaliniz olabilir.

TERLEME: Vücudun terleme artışı  anormal seviyelere çıkarsa ve soğuk soğuk terlemeye başlarsanız bu da klp krizine işaret olabilir. 
MİDE BULANTISI- KUSMA: Bulantı, kusma veya karın bölgesinde rahatsızlık hissi oluşuyorsa kalp rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz dolayısıyla kriz tetiklenebilmektedir.

BAŞ DÖNMESİ VE AĞRISI: Ani baş dönmesi veya baş ağrısı gibi semptomlar kalp sorununa işaret olabilir.

Bunların dışında, yorgunluk, anksiyete, kalp ritminin ani değişimleri de kalp krizinin belirtilerinden olabilir. O yüzden düzenli aralıklarla sağlık kuruluşlarında kapsamlı sağlık taraması (check-up) yapılması sağlığımız için önemlidir.
 

Editör: Haber Merkezi