Türkiye‘de tarım sektöründe istihdam edilen kadın sayısı her geçen yıl geriliyor. CHP Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımda çalışan kadın çalışan sayısının son 10 yılda 614 bin kişi azaldığını duyurdu. Tarımdaki kadın sayısında azalışının sebepleri arasında düşük gelir seviyeleri, sosyal güvenlik eksikliği ve iş güvencesi gibi zorluklar yer alıyor.  

Türkiye‘de tarım sektöründe istihdam edilen kadın sayısının düşmesi ise TÜİK verilerine göre 3 milyon 677 bin 864,7 dekar tarım alanına sahip Denizli’yi yakından ilgilendirirken sektör olarak tarım Denizli için büyük bir öneme sahip. 

1358644

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in paylaştığı bilgilere göre, 2014’te tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, bu sayı 2023 sonunda 1 milyon 919 bine düştü. 2005’te tarım sektöründe istihdam edilen kadınların toplam istihdam içindeki oranının yüzde 48,8 iken, bu oranın günümüzde yüzde 18,3’e gerilemiş durumda. 

Marketlerden acilen toplatıldı: Sevilen ürün için flaş karar Marketlerden acilen toplatıldı: Sevilen ürün için flaş karar

Kadınların tarımsal üretime katılımının, kırsal alanların kalkınmasını desteklediği gibi kırsal bölgelerden kente göçü de engellediğine de değinen Vekil Güner, “Ancak, kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan kadınlar, düşük gelir seviyeleri, sosyal güvenlik eksikliği ve iş güvencesi gibi zorluklarla karşı karşıyalar. Bu durum, kadınların sosyal güvenliğe erişimde zorluk çekmelerine ve diğer sosyo-ekonomik engellerle mücadele etmelerine neden oluyor. Kırsalda kapanan her okul yeni göçlere vesile oldu. Kırsalı yeniden ayağa kaldırmak kadını önceleyerek olasıdır” şeklinde konuştu.  

Kadınların tarım sektöründe daha fazla istihdam edilmesi gerektiğini belirten Gürer, “Organik tarım hayvancılık alanında daha kapsamlı destekleyici politikalar ve programlar geliştirilerek, kadınların tarımsal üretime katılımını artırmalı” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli