Moto Kuryeler trafikte çok zor anlar yaşarken bir yandan da müşteriler tarafından “Siparişimi geç getirdin” denilerek uyarılıyor. Kuryeler aslında gecikmenin sorumlusu olmadıklarını, bu sorunun temelinin geç hazırlanan siparişler ve sipariş yoğunluğu olduğunu belirtiyor. Günümüzde çoğu moto kurye asgari ücret üzeri maaş alıyor. Bu yüzden her geçen gün talebinde artmasıyla, moto kurye sayısı artış gösteriyor. Denizli’nin Pamukkale ilçesi Kınıklı Mahallesi kampüs bölgesinde 10 yıldan daha uzun süredir kuryelik yapan moto kuryeye, kuryelerin sorunlarını sorduk.

Denizlili Moto Kurye Anlattı! “ Biz Her Gün Ölüm Motor Sürüyoruz” 4

Denizli’nin Markasına Kilit Vuruldu! Denizli’nin Markasına Kilit Vuruldu!

Moto Kuryelerin Canı Hiçe Sayılıyor

Trafikte özellikle otomobillerin motorcuları tanımadığı ve dikkat etmediğinden yakınan moto kurye Ömer Bey, “Moto kuryeler trafikte insan yerine konmuyor. Bu yüzden de çok fazla trafik kazası yaşanıyor. Trafik tamamen otomobillere ayrılmış gibi, bizlerin canı hiç sayılıyor. Birçok araç sahibi bizleri sıkıştırıyor. Bizleri görmezden geliyor. Bu yüzden de çok fazla kaza yaşayıp, kardeşlerimizi kaybediyoruz” dedi.

Istanbul Valiligi Nden Kritik Motokurye Karar 15609082 Amp

“Ölüm Riski Daha Fazla Oluyor”

Tecrübeli kurye, vatandaşların ülke genelinde yaşanan sıkıntılar sebebiyle artık daha sabırsız ve sinirli olduğunu söyledi.  Her geçen gün kaza, asayiş olaylarının arttığını söyleyen moto kurye, kuryelerin canının hiçe sayıldığını söyledi. Moto kurye Ömer Bey, “Geçtiğimiz günlerde bir kardeşimizi daha kaybettik. Mesela araçlar motorları çok umursamadığı için, adam park halinden U dönüşü yaparken motoru göremiyor. Motor iki tekerlekli bir araç olduğundan durma mesafesi daha fazla. Bu yüzden duramıyor ve kaza kaçınılmaz oluyor. Tabi ki motosiklette bir tampon olmadı için, ölüm riski daha fazla oluyor” ifadelerini kullandı.

Denizlili Moto Kurye Anlattı! “ Biz Her Gün Ölüm Motor Sürüyoruz” 45

“Gecikmeler Bizim Suçumuz Değil”

Hem Denizli’de hem de tüm Türkiye’de vatandaşların paket servise çok alıştığını söyleyen moto kurye, işletmelerin ise bu yoğunluğa alışamadığını söyledi. Yaşanan bu yoğunluktan dolayı kuryelerin işletmelerden daha geç yola çıktığını ve bu yüzden siparişlerin geç gittiğini söyleyen Ömer Bey, “Müşteriye bazen sipariş geç gidiyor. Müşterinin gözünde suçlu biz oluyoruz ama tam olarak o iş öyle değil. Sipariş yoğunluğundan dolayı biz bazen 30 dakika sonra yola çıkabiliyoruz. Ben aynı anda 5 paket alsam bile dağıtma sürem 15 dakikadır. Ama sipariş 45 dakika geç çıkar ise benim götürme süremle birlikte 1 saat oluyor. Müşteri sanıyor ki ben geç getirim. Aslında işletme siparişlere yetişemedi” şeklinde konuştu.

Denizlili Moto Kurye Anlattı! “ Biz Her Gün Ölüm Motor Sürüyoruz”

Her Önün Gelen Kurye Olmamalı

Artık her önün gelenin kurye oluğunu ve bu durumun yanlış olduğunu söyleyen Ömer Bey, “Herkes kurye oluyor. Bu kişiler motorlu olarak Denizli trafiğini bilmediği için de bazen kaza yaşanabiliyor. Eskiden Denizli olarak çok kuryemiz yoktu ve herkes her yeri bilirdi. Ama şimdi Denizli’yi bilmeyen, moto kuryelik bilmeyen kurye olunca kazalar da arttı. Tek taraflı bakmıyoruz tabi ki hatalı olan kuryelerde var” dedi.

Denizlili Moto Kurye Anlattı! “ Biz Her Gün Ölüm Motor Sürüyoruz” 2

Kuryelerin Sosyal Hayatı Yok

Çoğu kuryenin 12 saatten fazla çalıştığını ve bu yoğunluktan dolayı ailelerine vakit ayıramadıklarını söyleyen tecrübeli kurye, “Kuryelerin çalışma saati çok fazla, sosyal hayatımız yok. Çoğumuz yoğun saatler oluğu için öğlen 12.00’dan akşam 24.00’e kadar çalışıyoruz. Ailemize vakit ayıramıyoruz. Artık ülkemizde çok fazla kurye var. Bu yüzden kuryelere bir öncelik verilecek düzenleme yapılmalıdır. Devletimizin bu konudaki denetimlerini arttırmasını istiyoruz. Devletimiz el atarsa bu işin bir çözümü olacağına inanıyorum” dedi.

Editör: Durmuş Özke