TÜİK verilerine göre, Denizli’de 39 adet patent başvuru yapıldı. Tüm Türkiye’deki patent başvurusu sıralamasında Denizli, 49 il arasında 22 sırada yer aldı.  

Ortaya çıkan ürünün mülki haklarının korunmasında büyük bir öneme sahip olan mevcut patent sayısı ise 15 patentle Denizli 28 il arasında 14. Sırada yer alıyor.  

Denizli’de Fener Alayı Yapılacak Mı? Denizli’de Fener Alayı Yapılacak Mı?

Denizli yöresinin tanıtımı konusunda önemli bir yere sahip olan Denizli’nin coğrafi işaretli ürünleri TÜİK verilerinde yer aldı. 2023 yılı verilerine göre Denizli’de 8 ürün için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Denizli’nin mevcut 54 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor.  

Denizli’nin Kültürünü Dünyaya Tanıtan Ürünler  

Denizli yöresel kültürünün tüm dünyaya olduğu gibi Türkiye’ye de tanıtabilmek büyük bir önem arz ediyor. Tanıtımları ve korunmaları hem yerel ekonomiye katkı sağlamakta hem de kültürel mirasın sürdürülebilirliğine destek olmakta. İşte Denizli’nin coğrafi işaretli bazı o ürünleri; Babadağ kekik balı, Buldan bezi, Buldan kestanesi, Denizli kekiği, Denizli leblebisi, Denizli traverteni, Denizli Çalgarası üzümü, Honaz kirazı, Kale biberi, Tavas baklavası, Çameli elmalı bezi, Çameli fasulyesi, Çameli kilimi, İsabey çekirdeksiz üzümü ve Acıpayam kavunu.

Editör: Aslıhan Kılıçellli