SENDİKA ÜYELERİ ÇİVRİL DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLMASI YAPTI SENDİKA ÜYELERİ ÇİVRİL DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLMASI YAPTI

Büyük Menderes İnisiyatifi ve Denizli Emek ve Demokrasi Platformu Erzincan İliç’te meydana gelen facia için bir araya gelerek Denizli Candoğan Parkı’nda basın açıklamasında bulundu. Açıklamaya birçok dernek, sendika, siyasi parti ve vatandaşlar katılım gösterdi. Bir araya gelen vatandaşlar “Siyanürlü altın madenciliği yasaklanmalıdır” dedi. 

“Tepkimiz Bir Sonraki Felaketin Sınırını Belirleyecek”

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Emek ve Demokrasi Platformu gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Erzincan Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan felaket göz göre göre gelen bir katliamdır. Yıllardır ekoloji örgütlerinin, bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin uyarıları bunun bir cinayet olduğunun delilidir. Kapitalizm aç gözlülükte sınır tanımıyor. Bu felaket karşısındaki tepkimiz bir sonraki felaketin sınırını belirleyecek. Uşak-Kışladağ altın madeninde yaşanan binlerce insanın siyanürden zehirlenmesinden sonra Kütahya-Etigümüş’te, Fatsa’da, Giresun’da, Gümüşhane’de, Kangal-Bakırtepe’de ve Kazdağları’ndaki ekolojik felaketler İliç’te yeni bir aşamaya erişti” açıklamasında bulundu

Denizli’de “Siyanürlü Altın Madenciliği Yasaklansın” Tepkisi

“Altının Işıltısı Yol Açtığı Kan Ve Gözyaşını Gizlemeye Yetmiyor”

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Emek ve Demokrasi Platformu, “Şimdiden toprak kayması ve heyelan diyerek en resmi ağızlardan karartma açıklamaları yapılmaya başlandı. Resmi rakamlara göre dokuz emekçi kardeşimizin göçük altında kaldığı açıklansa da çok daha büyük bir kayıp yaşandığını tahmin etmek zor değil. Milyonlarca ton siyanür başta olmak üzere kimyasal içerikli atık çamuru, doğal ortama salınmış durumda. Havaya salınan insan sağlığı üzerinde öldürücü içeriğe sahip bu bileşiklerin toprak ve su üzerindeki zehirleyici etkisi yıllarca sürecek. Felaketin bu boyutunu görünür kılmamak için arama kurtarma ekiplerinin hiçbir koruyucu ekipman olmadan sahada çalışmaları sağlanıyor. İçinden fay hattı geçen bir maden sahasında daha geçtiğimiz yıl 80 ton siyanürlü çözelti toprağa taşmış ve Fırat Havzasına karışmıştı. Kamusal denetim şirketler için hiçbir şey ifade etmiyor. Altının ışıltısı yol açtığı kan ve gözyaşını gizlemeye yetmiyor” dedi.  

“Siyanürlü Altın Madenciliği Yasaklansın”

Siyanürlü altın madenciliği yasaklanmalıdır diyen platform, “Altın madenlerinde çalışan işçiler madenin kapatılmasında çalıştırılsın ve erken emekli olsun. Verilecek para cezaları ile toplumun tepkisini azaltma politikaları sadece daha büyük felaketlere kapı aralayacaktır. Anagold Madenciliğin malvarlığına el konulsun ve felaketin tazmin edileceği bir bütçede kullanılsın. Şirket yetkileri hakkındaki adli soruşturmada hukuki her türlü tedbir alınsın. Ekoloji örgütlerinin, bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin içinde yer aldığı bağımsız bir heyetin sahada inceleme yapması ve sonrasında yapılan çalışmaları denetlemesi için her türlü aktif tutumu geliştireceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.