Denizli’nin Honaz ilçesinde yaşayan Bülent G., 2016 yılında yeni başladığı iş yerinde, yüksek gerilim hattının tehlikeli dansına maruz kaldı. Elektrik çarpması sonucu ağır yaralanan ve yüzde 77 oranında iş göremez hale gelen Bülent’in dramı, sadece çektiği fiziksel acılarla sınırlı kalmadı. Alınan bilirkişi raporlarına göre, iş yerinin olayın meydana gelmesinde yüzde 90 oranında kusurlu olduğu belirlenmişken, Bülent ve ailesinin adalet arayışı, yargı labirentlerinde kaybolan hayatların da bir yansıması oldu. 

Sonrasında ise yaşanan olaylar filmlere konu olacak nitelikte seyretti. 9 senedir iş verenden hakkını alamayan ve günümüz şartlarında yaklaşık milyonları bulan alacağı olan işçi Bülent G. şimdi tavuk çalmaktan hapis yatıyor. 

Bülent Işçi (2)

Yaşanan Bir Trajedi 

Bülent’in avukatı Uğur Şimşek, “Müvekkilim, iş yerinin ihmaliyle adeta ölüme gönderildi” diyerek, yaşanan trajedinin vahametini ortaya koydu. Av. Uğur Şimşek yaptığı açıklamada konuyla ilgili “Müvekkilim Bülent’ in yaralandığı ve kazanın meydana geldiği alan hakkında kaza meydana gelmeden önce elektrik tellerinin yer altına alınması ile ilgili rapor düzenlenmiş olmasına rağmen, davalı işyeri, deyim yerinde ise Bülent Bey' bile bile ölüme yollamış ve kazaya davetiye çıkarmıştır” diyerek devam etti. Ceza soruşturması sonucunda işveren ve diğer sorumlular taksirle yaralama suçundan mahkum edilse de, Bülent’in tazminat mücadelesi ise yıllardır sonuçlanmadı

Fazla Kilolar Kansere Zemin Hazırlıyor! Bu Riskleri Almayın! Fazla Kilolar Kansere Zemin Hazırlıyor! Bu Riskleri Almayın!

Bülent Işçi (3)

Yıllardır Tazminat Bekliyor 

2019 yılında tazminatı 330.000 TL olarak belirlenen Bülent’in hukuk davası, davalı firmanın yaptığı itiraz ve temyiz süreçleri ile uzadı. Avukat Şimşek, “Usul işlemleri kötü niyetli taraflarca istismar ediliyor” diyerek, davalarda sürecin uzamasının hayatları nasıl altüst ettiğini şu örnekle anlattı: "Mesela bu olayda müvekkilimizin davası ilk derece mahkemesi tarafından kabul edildi, 2019 da tazminatı 330.000,00TL civarı idi. Ancak davalı firma teminat mektubu ile istinaf yoluna, sonra da temyize gitti. Bu süreçlerde bir de daireler arasında görev yönünden dosya gitti geldi. Neticeten müvekkil 2024 itibarı ile hala parasını alamadı. Bu para yasal faizi ile bugün 500-600.000,00TL civarında iken, müvekkilin parası dolar bazında 5-6 kat, altın bazında ise 8-10 kat artacaktı. TL bazında yasal faiz işlediği için müvekkilin parası, bulunduğumuz ekonomik şartlarda anlamını yitirdi” 

Milyonluk Alacağı Olan İşçi Tavuk Çalmaktan İçerde 

Olayın devamında yaşananları müvekkilinin izni ile bizimle paylaşan Av. Uğur Şimşek’ in anlattıkları ise gerçekten filmlere konu olacak nitelikte Avukat Uğur Şimşek “Öyle ki müvekkilimiz olay sebebi ile ağır şekilde yaralandığı ve malul-engelli hale geldiği için doğru düzgün çalışamaz oldu. Evli ve iki çocuğu olan, eşi ev hanımı olan müvekkil bir de çalışamaz hale gelince geçenlerde komşusunun tavuğunu çalmaktan ceza aldı ve cezaevine girdi, gerçekten çok üzücü ve düşündürücü. Bülent parasını belki zamanında alsa bir evi arabası, güzel bir işi olabilirdi. Şu anda ise alacağı para bir şey ifade etmediği gibi cezaevinde. Bu da hukuk sisteminin maalesef bir açığı” şeklinde konuştu. 

Yargı Reformu Umut Işıkları 

Av. Uğur Şimşek, “Bülent Bey’ in durumunun sadece çarpıcı bir örnek olduğunu ancak yargı yolu ile hakkını almak isteyen tarafların haklarını alana kadar geçen sürecin uzaması halinde, insanların büyük kayıplar yaşadıklarını ve bu durumun insanların yargıya olan güvenini zedelediğini, bu konuda yakın zamanda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılıyorken, 8.yargı paketi değişiklikleri ile buna son verildiğini ve tazminat komisyonlarının kurulduğunu, ancak bunun sorunlara ne derece çözüm olacağını hep birlikte uygulamada göreceğimizi, şimdilik elimizden gelen en iyi şeyin süreçleri olabildiğince kısaltmak ve yargıdaki diğer usul çarelerini kullanarak hak kayıplarının önüne geçmek olduğunu belirtiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli