Sahipsiz sokak köpekleri ile ilgili sorun Türkiye gündeminde olduğu gibi Denizli gündeminde de vatandaşlar tarafından tartışma konusu. Bazı vatandaşlar hayvanların toplanması gerektiğini düşünse de hayvanseverler bulunan bu çözüm yoluna tepkili. 

Konuyla ilgili tepkilerini dile getirmek için bugün Candoğan Parkı’nda bir araya gelen vatandaşlar basın açıklaması düzenledi. Basın metnini hayvanseverler adına Nazlı Hasret Yılmaz okudu.  

Nazlı Hasret Yılmaz, “Bugün burada ne yazık ki şu an gündemde olan "Son günlerde basına yansıyan haberlerden ve siyasilerden yapılan açıklamalardan öğrendiğimiz üzere, sokakta yaşayan köpeklerin toplatılıp bakım evlerine kapatılarak 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin uyutulacağı bir yasa teklifi, Meclis gündemine girmek üzere olduğu için toplanmış bulunmaktayız. 

2021 yılı yasa değişikliği sürecinde Hayvanları Koruma Kanununun 6. Maddesinden vazgeçilerek  bu teklif ile sokakta yaşayan köpeklerin tamamının 'uyutma' adı altında Öldürülmesi planlanmaktadır" dedi.  

“Yerel Yönetimler Ve Kurumlardan Hesap Sorulmalıdır” 

Uyutma kelimesi yatağa yatırıp da uyutmak anlamında değildir diyen Nazlı Hasret Yılmaz, “Öldürmek kelimesini masumlaştırmak için böyle söyleniyor. Ötenazi (uyutma) dedikleri bilimin verilerine göre iyileştirme olanağı olmayan, dayanılmaz acılar içerisinde olan hastaların rızası ile uygulanan bir yöntemdir. sizlerin yaptığı kanlı-canlı, mutlu-mesut bir canlıyı öldürmektir. Bu vicdana aykırıdır. Aylardır yürütülen algı operasyonları ile sokakta yaşayan hayvanlar insanlar için tehdit ve güvenlik sorunu olarak gösterilmiş, görevini ihmal eden ve mevcut yasaları dahi uygulamayan başta yerel yönetimler ve kurumlar ile bu kurumları denetlemekle yükümlü Tarım ve Orman Bakanlığından hesap sorulmamıştır. 

Hayvanlar Hedef gösterilmiş katliamların boyutu daha da artmıştır. Şehrimizden Örnek vermek gerekirse gök gürültüsünden korkan bir köpek bodruma sığındığı için kafasına ruhsatsız silahla ateş edilerek öldürüldü.Kaldırımda kendi halinde uyuyan zavallı bir köpeğin üzerinden defalarca araçla geçildi. Bu ülkede Mahallesi'nde kendi halinde yaşayan, insanlarla birlikte yaşamayı öğrenmiş uyumlu köpekler toplanarak arazilere atıldı, barınaklara kapatıldı, kapalı kapılar ardında vahşice öldürüldü” şeklinde konuştu. 

“Demek ki Öldürmek Çözüm Değil” 

Nazlı Hasret Yılmaz, “Bu ülkede kısırlaştığını sandığımız küpeli köpekler doğurdu. Bu ülkede barınaklarda hayvanlar açlıktan birbirlerini yedi. Bu ülkede barınaklarda hayvanlar kalbine çamaşır suyu enjekte edilerek  günlerce can çekişerek öldürüldü. Bu ülkede toplu mezarlar açılarak hayvanlar diri diri toprağa gömüldü. Bu ülkede O çok güvendiğiniz barınağınızda kafasına kürekle vurularak hayvan öldürüldü. 114 Yıldır bu ülkede hayvanlar öldürülüyor. 

Hayırsız ada olayını hepimiz artık biliyoruz. binlerce köpeğin bir adaya bırakılarak açlıktan  birbirlerini parçalayarak öldüğünü biliyoruz. Aylarca inleyen hayvanların sesine dayanamayan sahilde yaşayan insanların evlerini terk ettiklerini de biliyoruz.  Ve bunun vebalinin çok ağır olarak bir depremle ödediğimizide biliyoruz. Tüm bunlar popülasyonun artmasına engel oldu mu hayır! Demek ki öldürmek bir çözüm değil!” dedi.  

ÇİVRİL FESTİVALE HAZIRLANIYOR ÇİVRİL FESTİVALE HAZIRLANIYOR

“Çözüm Önerileri Çok Basit” 

Nazlı Hasret Yılmaz, “Biz Müslüman bir ülke olarak merhametli ve vicdanlı bir toplumuz. Dünyaya örnek olan  2004 yılında çıkarılan “Kısırlaştır, aşılat, yaşat” maddesini uygulamadığınız için bugün bize avrupa modeli diye dayatılan “uyutma” adı altında hayvanların öldürülmesini asla kabul etmiyoruz! 

Bugün 1393 belediyenin 1100'ün de Bakımevi yok. Siz bu hayvanları nereye toplayacaksınız diyen Nazlı Hasret Yılmaz,  “30 gün boyunca bu hayvanlara nerede bakacaksınız. Hayvanlar birbirini parçalayarak öldürecekler ve siz sahiplenildi mi diyeceksiniz. Inlemelerini duymayalım diye mi şehir dışlarına devasa Barınaklar yaptınız. Bakın arkadaşlar çözüm çok basit! Çok basit! Bir yılda etkin bir kısırlaştırma ile popülasyonu tamamen durdurabiliriz.  

Bugün resmi rakamlara göre 4 milyona yakın hayvan var ülkemizde.  

1. Bugün Gönüllüler ve STK'larla işbirliği içinde Kısırlaştırma seferberliği başlatarak 1393 belediye günde ortalama 11 kısırlaştırma yaparsa 264 iş gününde 4 milyon 45 bin Hayvan kısırlaşmış olacak . Yani 1 yılda çözülebilir.   

2. Üretim çiftlikleri kapatılacak. 

3. Hayvan satışları yasaklanacak. 

4. Yurt dışından Kaçak hayvan girişi yasaklanacak. 

5. Merdiven altı üretimler engellenecek. 

6. Köpek dövüşleri yasaklanacak. 

Tüm bunlar uygulanmazsa Sorun çözülmeyeceği gibi altından kalkamayacağımız veballer altına gireceğiz.  

“Bizler haksız yere bir serçeyi öldürenden  Allahu teala kıyamet günü hesap soracak diyen peygamberin ümmetiyiz. Kalbimiz sevgi ve merhametle dolu. 

1 yılda insani ve vicdani olarak çözebileceğimiz kontrolsüz üretimi durdurabilecekken uyutma adı altında öldürmeyi yani katliamı asla kabul etmiyoruz! Yaşam hakkı her canlıya eşittir eşit olmalıdır” şeklinde konuştu.  

Kaynak: Haber Merkezi