Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan İliç Çöpler Maden'inde 9 çalışan toprak altında kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 400 kişi ile bölgede arama-kurtarma çalışması yürütüldüğünü bildirdi. Kütle altında kalan işçiler ile ilgili arama kurtarma çalışmaları devam ederken TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün ve CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı facia ile ilgili ağır eleştirilerde bulundu.

Denizli Vekilleri Maden Faciası İçin Kaza Değil ‘Rant’ Dedi

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca gerçekleşen maden faciasıyla ilgili Denizli’de en sert tepkiyi veren milletvekillerinden oldu. Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğu yıllar da Erzincan İliç ile ilgili raporlama yaptıklarını belirten paylaşımında, “Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğum 2019 yılında vahşi madenciliği raporlamış İliç'te halkı değil şirketleri gözeten ve uyarıları dikkate almayanları uyarmıştık. Bugün Erzincan İliç'te yaşanan facia yine ihmallerin, görmezden gelmenin, emeği ve insan hayatını değersizleştirmenin sonucu...” ifadelerine yer verdi. 

Özgür Özel Denizli'de Emekli Mitingi İçin Sinyal Verdi! Özgür Özel Denizli'de Emekli Mitingi İçin Sinyal Verdi!

“Kapatın O Madeni”

Denizli Vekilleri Maden Faciası İçin Kaza Değil ‘Rant’ Dedi

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Erzincan İliç'te gerçekleşen maden faciasıyla ilgili haberini Amasra Maden faciasının duruşmasını takip ederken aldığını belirterek “Amasra maden faciasının duruşması için adalet nöbetine katıldığımız gün, Erzincan İliç'te Altın madeninde yaşanan toprak kayması nedeniyle ulaşılamayan maden işçilerinin haberini aldık, bir kez daha kahrolduk. Daha da acısı, bu hafta Mecliste maden şirketlerine kolaylık sağlayan Maden Kanunu görüşülüyor: Anadolu'nun verimli topraklarını çokuluslu maden şirketlerine peşkeşin dozu arttırılıyor. Yeter artık! Altınınız batsın, kapatın o madeni!” dedi. 

“İnsan Hayatı Büyüktür Altından”

Denizli Vekilleri Maden Faciası İçin Kaza Değil ‘Rant’ Dedi

Vekil Gülizar Biçer Karaca, Kalkınma Ajansı raporuna da vahşi madenciliğe methiyeler dizilmiş diyerek ağır eleştiride bulundu. Karaca açıklamasında ise şu ifadelere yer verdi, “Ne acı ki, 2023 tarihli Kalkınma Ajansı raporunda altının kıymeti övülür, firmalara istihdam yarattığı gerekçesiyle yer verilirken vahşi madenciliğe methiyeler dizilmiş. İnsan hayatı büyüktür altından! Madenci emeği büyüktür paradan!”

“İş Güvenliği Değil Rant Öncelenecek”

Denizli Vekilleri Maden Faciası İçin Kaza Değil ‘Rant’ Dedi

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün’ün eleştirileri ise gelmesi beklenen maden yasasına yönelik oldu. Vekil Silkin Ün, “Geçmiş olsun Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan göçükte duamız can kaybının yaşanmaması, işçilerimize sağ salim ulaşılması. Birkaç gün sonra TBMM’ye maden yasası gelecek ve insan hayatı değil, doğa değil, iş güvenliği değil rant öncelenecek” dedi. 

Maden Kanunu’nun görüşmeleri başlamak üzereyken Meclis’in kapanma kararı almasından sonra Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Umuyoruz, dua ediyoruz can kaybımız olmasın, çevre felaketi yaşanmasın ancak endişe verici bir durum var ortada TV kanalları böyle can yakıcı bir gündem yokmuş gibi davranıyor duyarlılık felç” şeklinde açıklamada bulundu.

“Geçmiş Olsun Erzincan”

Denizli Vekilleri Maden Faciası İçin Kaza Değil ‘Rant’ Dedi

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı Erzincan’da yaşanan göçüğün bir facia olduğunu belirterek, “Erzincan’daki altın madeninde yaşanan göçük, rantın sonucudur. Uyarıları dinlemeyen işletmenin ve ona onay veren AKP iktidarının politikalarının, 30’a yakın değiştirilen Maden Kanunu’nun sonucudur. Ve bugün yine Meclis’te Maden Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi görüşülecek, rantın ve talanın önü biraz daha açılacak! Bilimi hiçe saymanız, kulak tıkamanız sonucunda insanımız yaşamını yitiriyor, artık yeter göçük altında olan işçilerimizin sağ salim kurtarılmalarını ve ailelerine kavuşmalarını diliyorum. Geçmiş olsun Erzincan…” dedi. 

Editör: Haber Merkezi