Denizli Tarım Platformu tarafından düzenli olarak yapılan “Pazar Gıda Fiyatı Değişim Araştırması” verilerine göre, Mayıs ayı içinde yaş meyve, sebze fiyatları yatay seyretti.

Et ve ürünleri yüksekliğini korurken, süt ve ürünlerinde yüzde 7.8, tavuk eti yüzde 75-110 artışla rekor kırdı.  Araştırma sonuçları üzerinde değerlendirmede bulunan Başkan İrfan Osman Hatipoğlu “Sebze ve meyvede seraların bozulması ve ihracatı yapılamayan ürünlerin pazarlara taşınmasıyla geçici ucuzlama sürüyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden bütün tavuk ve parçalanmış tavuk et ürünlerinde yüzde 75-110 aralığında artış olduğunu saptadık” dedi.

ABDULKADİR USLU HAYATINI KAYBETTİ ABDULKADİR USLU HAYATINI KAYBETTİ

“Pazarlarda, Pazarcıların ‘Çıkma Mal’ Olarak Tanımladığı Ürünler Ağırlıkta

Denizli Tarım Platformu, farklı gelir guruplarına hitap eden pazarlarda yaptığı düzenli araştırmalarda, pazarın hitap ettiği tüketici guruplarına göre sebze ve meyvelerin fiyatları ve niteliğinin değiştiği görüldü. Başkan Hatipoğlu “Alt gelir gurubunun alışveriş yaptığı pazarlarda, pazarcıların ‘çıkma mal’ olarak tanımladığı ürünler ağırlıkta. Pazar kenarlarında, esnaf olmayanlar tarafından satılan ürün niteliği bozulmuş zeytinyağı, bal ve peynirlerin çok fazlalaştığını gördük. Anılan olumsuzlukların giderilmesi için belediyeler önlem almalı” çağrısı yaptı.

“Tüketicinin Ödediği Fiyatın Yüzde 10’u Çitçiye Ulaşmakta”

Başkan Hatipoğlu, yaptığı değerlendirmede pazarlarda süren yaş meyve sebze fiyatlarının düşüklüğünün geçici olduğunu, üretim girdi fiyatlarının artışının devam ettiğini vurgulayarak “Tüketicinin ödediği fiyatın yüzde 10’u çitçiye ulaşmakta. Tarladan sofraya uzanan yeni bir satış organizasyonu oluşturmak zorundayız. Pahalı girdi, satıştan alınan düşük pay üretimin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırıyor” dedi.