Denizli’nin Sarayköy ilçesinde özel bir şirket tarafından yapılan yeraltı sıcak su arama faaliyetleri kapsamında çalışmalar devam ederken gaz patlaması yaşanmıştı. Yaşanan olay da ölen ya da yaralanan olmasa da Sarayköylü vatandaşlar ses ve gürültü sebebiyle durumdan şikayetçi oldu. Halen devam eden patlamayla ilgili Sarayköy Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya ve Şirket Sahibi Halil Pekdemir olayın en kısa sürede çözüme kavuşacağını söyleyerek vatandaşlardan rahatsızlık sebebiyle özür dilemişti. Konuyla ilgili Denizli sivil toplum örgütleri bugün Candoğan parkında basın açıklaması yaptı. 

Büyük Menderes İnisiyatifi önderliğinde bir araya gelen Denizli Demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar açıklamalarında, “Denizli Sarayköy-Babadağ yolu üzerinde Gerali ve Sakarya Mahallesi yakınlarında 29 Nisan 2024 Pazartesi günü öğle saatlerinde Jeotermal Enerji Santrali (JES) için açılan kuyunun sondaj çalışması sırasında patlamasıyla ortaya çıkan çeşitli kimyasallar içeren sıcak su, buhar, gazlar ve akışkanlar püskürerek havayı, suyu, toprağı ve yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Patlayan kuyudan içerisinde hidrojen sülfür ve karbondioksit gazı, bor, kadmiyum gibi ağır metal elementleri de içeren akışkan, gürültülü bir şekilde ortama yayılmakta ve bu durum 9 (dokuz) gündür kontrol altına alın(a)mamaktadır” ifadeleri yer buldu.  

Denizli Stklardan Aciklama Tehlike Kuyunun Kapanmasi Ile Bitmeyecek3

“Bilim, İnsanları Tehlikeli Diyor” 

Büyük Menderes İnisiyatifi, “Patlayan kuyudan çıkan akışkanlar en verimli tarım alanlarını, sebze, meyve bahçelerini ve halkın sağlığını halen tehdit etmektedir. Akışkanların sıvılaşan kısmı kirli su olarak toprakları da kirletmektedir. Bu çeşitli kimyasalları içeren sular nerede birikmektedir? Büyük Menderes’e mi yoksa başka bir yere doğru mu akmaktadır? Bu sularla ilgili kimyasal incelemeler yapılmış mıdır? Bilim insanları ve uzmanlar JES’lerdeki yer altından çekilen akışkanların bir damlasının bile doğaya bırakılmasının tehlikeli olduğunu söylemektedirler” dedi. 

Denizli’de İndirimi Vatandaşa Sorduk; Memnun Olan da Var İsyan Eden de.. Denizli’de İndirimi Vatandaşa Sorduk; Memnun Olan da Var İsyan Eden de..

Denizli Stklardan Aciklama Tehlike Kuyunun Kapanmasi Ile Bitmeyecek2

“Tehlike Kuyunun Kapanması ile Bitmeyecek” 

Büyük Menderes İnisiyatifi yaptığı açıklamada yetkililere açıklama çağrısında bulunarak, “Denizli İl Sağlık Müdürlüğü veya Denizli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden konuyla ilgili tek bir açıklama yapılmamıştır. Hidrojen sülfür gazına bağlı oluşan çürük yumurta kokusu ile ağız, burun ve gözde oluşan tahrişlere ek olarak akışkanın fışkırması sonucu ortaya çıkan gürültü ve sonrasında oluşabilecek halk sağlığı sorunlarının belirsizliği halkın huzursuzluğunu, kaygısını her geçen gün artırmaktadır. Kuyunun patlaması ile başlayan tehlikeli süreç kuyunun kapanmasıyla asla bitmeyecektir. Hava, su ve toprağa karışan kimyasalların yaşam alanlarına etkisi aylarca hatta yıllarca devam edecektir ve geriye dönülemeyecek zararlar oluşacaktır. Bu nedenle bölge uzun süre bilimsel ve teknolojik çalışmalarla ilgili yasalar çerçevesinde takip edilmeli ve kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmeli, vatandaşın kısa süreli zararı başta olmak üzere orta ve uzun vadede zararlarının tazmin edilmesi yönünde gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.  

Denizli Stklardan Aciklama Tehlike Kuyunun Kapanmasi Ile Bitmeyecek5

“Takipçisi Olacağız” 

Büyük Menderes İnisiyatifi açıklamasına şu şekilde devam etti, “Ayrıca bu JES’in kurulum aşamasından bu yana ihmalleri olan işveren ve kamu yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Bugün ülkemizde enerji tüketimindeki payı yüzde 3.4, üretimindeki payı yüzde 5 olan JES’ler mutlaka sorgulanmalıdır. Patlama öncesi mevcut halleri dahi bereketli Ege topraklarını yok etmekte olan, bölgede üretimi yapılan ve halkın büyük bir oranda geçim kaynağı olan incir, zeytin vb. birçok ürünün rekoltesinin düşmesine neden olan, ayrıca yapılan araştırmalara göre artan kanser vakalarıyla da ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olan bu kurulu ve hali hazırda kurulması planlanan JES’lerin Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm ülke coğrafyasından sökülmesi doğa, canlı yaşamı ve kamu yararı için elzemdir. Tüm bu çevre kirliliği ve ekolojik yıkımların önüne geçilmesi için TBMM’ni anayasal görev ve sorumluklarını yerine getirmeye, bununla ilgili bir ‘yurttaş ekokırım yasası’nın hazırlanıp hayata geçirilmesi için acilen harekete geçmeye davet ediyoruz. Ayrıca yaşananlarla ilgili olarak kamuoyunun yetkililer tarafından bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Tüm Denizli halkıyla birlikte Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) olarak konunun ve tüm sürecin takipçisi olacağız” 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli