Denizli’de bulunan antik kent Laodikya’da milattan sonra 610 yılında meydana gelen deprem de tamamen yıkılan Roma İmparatoru Trainus’un yaptırdığı Trajan Çeşmesi 1900 yıl sonra ayağa kaldırıldı ve yeniden akmaya başladı.

Denizli’de 1 Mayıs Etkinlikleri Başladı Denizli’de 1 Mayıs Etkinlikleri Başladı

Laodikya antik kentinde arkeoloji kazı çalışmalarında 20 yılı geride bıraktıklarını söyleyen Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kent meydanında 2015 yılında anıtsal çeşme yapısı ile heykel parçaları bulduklarını belirtti. Şimşek “Titiz bir çalışmayla çeşme ve heykelin restorasyonunu tamamladık ve Cumhuriyet'in 100. ve kazının 20. yılında anıtsal çeşmeyi ziyarete açtık” dedi.

"Yapı Laodikya'da cazibe alanı oluşturdu"

Trainus’un yaptırdığı çeşmede detaylı şekilde, döneme ait su yasasının yazılı olduğunu söyleyen Şimşek, "1910 yıl önce yapılmış çeşme, dünyadaki en nadir örneklerin başında geliyor. Çeşme havuzunun apsidal (yuvarlak veya çokgen) yapıya sahip ve dünyada başka örneği bulunmuyor. Tabii ki 3 metreye yakın, 2 metre 84 santimetre olan İmparator Trajan Heykeli de devasa boyutuyla ve proporsiyonuyla (büyüklükler arasındaki orantı), özellikle de üzerindeki zırhta bulunan betimlemeleriyle çok nadir bir örnek. Biz burada, Anadolu'da, ülkemizde ilk kez orijinal yerine bu heykel grubunu yerleştirdik. Ön cephede heykelin konduğu ana alanının 10 metreye yakın bir yüksekliği söz konusu. Yandaki alanın da 8 metre civarında bir yüksekliği var. Restorasyonu tamamlanan yapı Laodikya'da cazibe alanı oluşturdu." şeklinde konuştu.

"Çeşmeye ilgi yoğu, tapınak ikinci sıraya düştü"

Çeşmeye yoğun bir ziyaretçi ilgisi olduğunu ifade eden Şimşek, "Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı tanıtımdan sonra gittikçe çok fazla ziyaretçi artık buraya geliyor. Tapınak camlı bölümüyle cazibe merkeziydi. Şu anda diyebilirim ki ikinci sıraya düştü. Burası yakın bir tarihte insanların geldiğinde, 'ziyaret etmezsek olmaz' diye nitelendirilebileceği bir alan olacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi