Yapılan değerlendirmelere göre, bu başvuruların bin 54'ünde sigara kullanımı bırakıldı. Öztürk, sigara kullanımının zararlarına dikkat çekerek, toplumda sağlıklı yaşam bilincinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Denizli'de Tütün Kullanım Yaşı 19'a Düştü

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında düzenlenen faaliyetlerle ilgili konuşan İl Sağlık Müdürü, tütün kullanımının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün ve tütün ürünlerinin insan sağlığı açısından önlenebilir en önemli etkenlerden biri olduğunu vurguladığını hatırlatan Öztürk, sigara kullanımının akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve solunum yolu hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Denizli'de Tütün Kullanım Yaşı 19'a Düştü

Öztürk, sağlıklı yaşamın teşvik edilmesi ve toplumda tütün kullanımının azaltılması için sürekli farkındalık çalışmalarının önemine değindi. Sigara bırakma polikliniklerinin sunduğu destek hizmetlerinin etkin bir şekilde kullanılmasıyla birlikte, sigara kullanımının azaltılmasının ve bırakılmasının mümkün olduğunu vurguladı. Denizli'de gerçekleştirilen bu tür faaliyetlerin, toplumun sağlığını koruma ve geliştirme çabalarında önemli bir adım olduğunu belirtti.

Denizli'de Tütün Kullanım Yaşı 19'a Düştü

Sigarayı bıraktıktan sonra vücüdun hemen kendini toparlamaya başladığını belirten Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, “En yakın verilere baktığımızda uluslar arası karşılaştırmada OECD ortalaması 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ve tütün mahsulleri kullanma oranı yüzde 20 iken bu oran 2019 yılı TÜİK Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de yüzde 28 olarak belirlenmiştir. Denizli olarak baktığımızda, 2023 yılında bakanlığımız koordinasyonunda Denizli’de tüm ilçelerimizden örneklem oluşturarak 15 yaş ve üzeri nüfusta sağlık davranışı araştırması kapsamında anket çalışması yaptık, yapmış olduğumuz anket çalışmalarının sonuçlarına göre, araştırmaya katılan 2 bin 708 kişi içinde yüzde 32,2’sinin tütün ve benzeri kullanmakta olduğunu, tütün kullananların ortalama 18 yıl düzenli olarak kullandıklarını ve maalesef ki ilk tütün başlama yaşının 19 olduğunu gördük. Tabi ki önemli olan hiç başlamamaktır diyoruz ama sigara kullanan bireylerde de bırakmaya yönelik tüm sağlık kurumlarımızla çalışmalarımızı yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi