DENİB üyeleri 2023 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı için Denizli İhracatçılar Birliği hizmet binasında toplantı gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda, divan heyeti üyeleri belirlendi.

Olağan Genel Kurul toplantısında DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli ihracatına ilişkin değerlendirmelerini açıklayarak, “2023 yılı Denizli geneli ihracatımız yüzde 10,8 oranında azalışla 4,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu noktada, ihracat daralmasında yaşanan jeopolitik gerilimler, küresel enflasyon ve enflasyonla mücadele için alınan önlemler, sıkı para politikaları, PMI ve İhracat İklim Endeksi’nin art arda eşik değer olan 50’nin altında seyretmesi, taleplerde daralma, özellikle hazır giyim ve ev tekstilinin öncelikli sektör olmamasıyla tüketici tercihlerinin değişmesinin etkili olduğunu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

D E N İ B Genel Kurul Toplantısını Gerçekleştirildi 2

Denizli’de 2023 yılında 26 farklı sektör ve 2.905 farklı ürün grubunda 185 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Memişoğlu, “Tekstil-Konfeksiyon sektörünün toplam ihracatımızdaki payı 1,4 milyar dolar ile yüzde 33,3, kablo sektörünün payı 812 milyon dolar ile yüzde 19,4, bakır tel sektörünün payı 568 milyon dolar ile yüzde 13,6, tarım sektörünün payı 333 milyon dolar ile yüzde 7,9 ve son olarak doğal taş sektörünün payı 252 milyon dolar ile yüzde 6 olarak kayıtlarımıza geçti” dedi.

D E N İ B Genel Kurul Toplantısını Gerçekleştirildi

“2024’te İse İhracata İyi Başladık”

2023 yılında yaş meyve sebze, kuru meyve, fındık, hububat sektörlerinde dikkat çekici ihracat artışları yaşandığını bilgisini veren Memişoğlu, “2023 yılında Denizli’den en fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke İngiltere, ABD ve Almanya olarak sıralandı. Denizli yıl genelinde en fazla ihracat yapan il sıralamasında 9. sıradaki yerini korudu. Her sene 300’e yakın yeni ihracatçı, 1.700 aktif ihracatçı sayımız ile toplam üye sayımız 5.000’e yaklaşmış durumda. Ben de bu vesileyle tüm ihracatçılarımıza sağladıkları katkıdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. 2024’te ise ihracata iyi başladık. Ocak ve şubat aylarında artan ihracatımız martta eksik iş günü nedeniyle azaldı. Yılın ilk çeyreğinde ise ihracatımız, küresel finans piyasalarında yaşanan sıkı para politikalarına rağmen yüzde 1,4 arttı ve 1 milyar 075 milyon dolar oldu” ifadelerini kullandı.

Denizlili Ev Almaktan Vazgeçiyor! Konut Satışları Düşüşte Denizlili Ev Almaktan Vazgeçiyor! Konut Satışları Düşüşte

D E N İ B Genel Kurul Toplantısını Gerçekleştirildi 3

Havlu, Bornoz, Nevresim Ve İşlenmiş Doğal Taş

Denizli’nin ülke genelindeki sıralamalarda önder olduğu ürünlerden bahseden Başkan Hüseyin Memişoğlu, “Havlu grubunda 400 milyon dolarlık yıllık ihracat değerimiz ile ülke genelinde ihracatın yüzde 75’ini üstleniyoruz. Nevresim grubunda ilimizden 250 milyon dolar değerinde yıllık ihracat yapılıyor. Bu değerle ülkemizin toplam nevresim ihracatının yüzde 55’i ilimizden gerçekleşiyor. Yine bornoz grubunda ilimizden gerçekleşen 135 milyon değerinde yıllık ihracat ülke geneli ihracatın yüzde 66’sına tekabül ediyor. Havlu, nevresim ve bornoz ihracatında ilimiz Türkiye birincisi. Aslında ev tekstili ürünlerinde ihracattan aldığımız pay çok daha yüksek seviyelerde. Bazı ürünler Denizli’de üretilse de İstanbul, Bursa ve Gaziantep firmaları üzerinden ihraç ediliyor. İşlenmiş doğal taşta 213 milyon dolar yıllık ihracatımız ile ülke genelinde lider konumundayız. Ayrıca, emaye bobin teli ve kablo grubunda ilimiz yüzde 24 pay alarak ülke genelinde ikinci sıraya yerleşti. İlimizden çeşitli sektörlerden farklı ürünler de ihraç ediliyor. DENİB olarak dikkat çeken sektör ve önde gelen ürün haberlerimizi düzenli olarak yayınlamaya ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Örneğin, Denizli’de fındık üretilmemesine rağmen 2023 yılında 8,3 milyon değerinde fındık ihracatı yapılması, kekik üretiminin yüzde 90’ından fazlasının ilimizde gerçekleşmesi, 2023 yılında 17,5 milyon değerinde cam ihracatı yapılması gibi birçok farklı ürün grubu ve sektörden önemli verileri derliyoruz” dedi.

Editör: Durmuş Özke