Çivril’de Kadın Tır Şoförü Erkeklere Taş Çıkarıyor! Çivril’de Kadın Tır Şoförü Erkeklere Taş Çıkarıyor!

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul destekleme primine başvuracak olan çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)kayıtlarının yapılmış olması gerektiğini belirterek “üretici ve çiftçilerimiz odamıza gelerek ÇKS kayıtlarının güncel ve aktif olduğunu kontrol etsinler. ÇKS aktif olmayan çiftçi destekleme alamayacak” dedi.

Birçok çiftçinin ÇKS kaydını E-Devlet üzerinden yaptığını ancak aktif olup olmadığını kontrol etmediğini belirten Başkan Özkul “ÇKS kaydını E – Devlet üzerinden yapan üyelerimiz mutlaka kaydının aktif olup olmadığını kontrol etsin” diyerek çiftçileri uyardı.

Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan ve çiftçiler için büyük kolaylık sağlayan E Devlet üzerinden üyelik işleminin odalar aracılığıyla kontrol edilerek aktif hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen başkan Mehmet Özkul “Tarım bakanlığımız ÇKS kayıtlarının güncellenmesi için yeni bir uygulama başlatmıştır. Bu uygulamalardan birincisi ÇKS güncellenmesi artık bundan böyle dönem olarak Eylül Aralık ayları içerisinde yapılacaktır. ÇKS kayıtları için artık kişi süre gelen yıllarda ÇKS yapmış ise e-devletten kendisi yalnız ürün güncelleme yapabilecektir. ÇKS belgesi çıkarabilecektir. E-devletten kayıt yapma mecburi değildir. Çiftçi fiziki olarak da müracaat edebilir. Güncellemede muhtar ve azalara evrak imza ve mühür zorunluluğu kaldırılmış. Fakat kayıtlarında değişiklik yapılması halinde örneğin arazi ekleme çıkarma hissedar ekleme çıkarma arazi kiralamaları ve taahhütname yenilemesi Tarım bakanlığımızın uygulamaya koyduğu diğer değişikliklerde vs. Ziraat Odalarında Çiftçi Belgesi alarak kayıtlarını güncelleyip arazi varlığını aktif hale getirmeleri gerekmektedir. Ziraat Odası kaydı aktif olmayan çiftçiler Tarımsal desteklerden yararlanamaz. 6964 sayılı Ziraat Odaları birliği kuruluş kanununun ve anayasadan alınan yetkiye dayanılarak çiftçilerin çiftçilikle uğraştığını belgeleyen kurum Ziraat Odalarıdır. Ayrıca Tarımsal Kredilerden (Banka Kredi, Kooperatif üyeliği vs.) faydalanmak için Çiftçi Belgesi ibraz etme zorunluluğu devam etmektedir. Yeni destek modeline göre tüm destekler ürün bazlı olduğundan E devletten müracaat edecek Çiftçiler bu hususa dikkat ederek doğru beyanat vermeleri gerekir. Çünkü girilen ürün bilgilerin doğruluğu ve Ziraat Odasındaki kaydının güncel ve aktif olduğunu taahhüt ediyor. Ziraat Odası ve İl Tarım personellerinden destek olarak ürün beyanatı vermeleri kendi yararlarına olacaktır. Aksi takdirde telafisi olmayan (Destek alamamak gibi vs.) durumlar yaşayabilir” dedi.

Hasat sezonu başlarken çiftçilerin olası bir olumsuz durumla karşılaşmaması için oda olarak gerekli tüm desteği verdiklerini belirten Başkan Mehmet Özkul “odamıza gelerek kaydını kontrol eden ve ürünlerini onaylatan tüm üyelerimize teşekkür ederiz. Odada görevli tüm arkadaşlarımız üyelerimiz ve çiftçilerimizin eksik kalan tüm işlemlerinde destek olmak için hazır. Çivril Ziraat Odası olarak tüm üyelerimize bereketli bir hasat sezonu dileriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi