Her yıl 6 Mayıs tarihinde yapılan, Çivril’in en eski ve büyük organizasyonu olma özelliğini taşıyan ‘Tokça Hıdırellez’ yemeği, 5 Mayıs günü başlayan dua ve erzak toplanmasıyla başladı. Muhtar öncülüğünde mahalle sakinlerinin evlerine giden gençler, hayır yemeği için verilen malzemeleri topladı.
Çocuklara Sınırsız Dondurma İkramı Yapıldı!
6 Mayıs’ta günün erken saatlerinde köy kadınlarının Şaban Dede türbesinde yemek ve ikramları hazırlamasıyla başlayan Hıdırellez yemeği, din görevlilerinin Yasin-i Şerif okumasıyla devam etti. Okunan duaların ardından davete katılanlar ve köy halkı, İstiska namazı kıldı ve yağmur duası yaptı. Öğlen namazının kılınmasının ardından davetlilere yemek ikramı yapıldı.
Tokça Hıdırellez yemeğinde bu yıl lokma hayrının yanı sıra, hayırseverlerin katkılarıyla çocuklara sınırsız ve ücretsiz dondurma ikramı da yapıldı.
"Yüzlerce Tavuk Pişirildi"
Hıdırellez yemeği ile ilgili olarak bilgi veren Tokça Muhtarı Mehmet Hakan, Çivril’in en büyük ve en eski geleneğini yaşatmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Hıdırellez yemeğimiz Çivril’de ve bölgede marka olmuş bir etkinliktir. Köyün kurulmasıyla birlikte başlayan etkinliğin 600 yıllık olduğunu biliyoruz. Her yıl aralıksız olarak 6 Mayıs’ta yaptığımız yemeğimizi bu yıl da yapmanın gurunu yaşıyoruz. Köy halkımız 5 Mayıs’ta muhtarlık tarafından organize edilen malzeme toplama işine bu yıl da büyük destek verdi. Bir büyükbaş ve yüzlerce tavuk kazanlarda pişirildi ve aynı şekilde kazanlarda hem pirinç hem de bulgur pilavı yapıldı, davetimize katılanlara ikram edildi. Bu yıl hayırsever köylülerimiz çocuklar için dondurma hayrı da yaptı, lokma döktürenler oldu. Duamızı yaptık, namazımızı kıldık, katılanlardan ve destek olanlardan Allah razı olsun” dedi.
Tokça mahallesinde düzenlenen Hıdırellez yemeğinin bölgenin en eski organizasyon olduğunu belirten muhtar Mehmet Hakan, “Bahar mevsimi ile birlikte Çivril’in her köyünde yağmur duası ve şükür yemeği olur ancak Tokça Hıdırellez yemeği bu yemeklerin en büyüğü ve geniş katılımlı olanıdır. Davetimiz her yıl 6 Mayıs günü olur ve Denizli başta olmak üzere Ege bölgesinden birçok ilden katılan olur. Yurt dışında yaşayan köylülerimiz genellikle tatillerini Hıdırellez yemeğine göre ayarlar” ifadelerinde bulundu.
Tokça mahallesinde 5 Mayıs’ta başlayan geleneksel yemek, malzemelerin toplanmasının ardından mahallede bulunan Şaban Dede türbesi ve mezarlığında 6 Mayıs sabahı bir araya gelen köy halkının kazanlarda yemekleri pişirmesi, yağmur duası, şükür namazı, Yasin ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ve kılınan öğlen namazının ardından yemek ikramı ile tamamlanıyor.