Çiftçiler Dikkat! 2

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik Hayvancılık Yol Haritası'nı açıkladı. 

10 maddelik Hayvancılık Yol Haritası'nın ilk maddesinin "Hayvansal Üretimin Planlanması" olduğunu söyleyen Yumaklı, "Yeni sistemde, üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlamasını ve ürünlerin bölgesel bazlı nerede, ne kadar üretileceğine dair üretim modelini oluşturduk. Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın, kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretimi planlıyoruz. Bunu da hayvansal üretimin en temel girdisi kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığımızı ve yapılarını, pazarlama imkanlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, sözleşmeli üretim modelini de yaygınlaştırıyoruz" dedi. 

Ünlü ekonomist uyardı: Satmayın fiyatı bir anda artacak Ünlü ekonomist uyardı: Satmayın fiyatı bir anda artacak

"Her Kuzu ve Oğlak İçinde Destek Verilecek 

Desteklemeleri 'temel', 'yönlendirici' ve 'verimlilik' odaklı başlıkları altında üçe ayırdıklarını söyleyen Yumaklı, "Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz" açıklamasında bulundu.  

Uygulanacak yeni desteklemelerde üreten herkese, ürettiği kadar destek verileceğinin altını çizen Yumaklı, "Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacak" şeklinde konuştu. 

"Kadın ve Gençlere Pozitif Ayrımcılık Uyguladık” 

Yumaklı, kırsalda kadın ve gençlere yönelik pozitif ayrımcılık politikası uyguladıklarını ve bu kapsamda ilk defa bu gruplara %70 ilave destek verdiklerini açıklarken, verimliliği artırmaya yönelik suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü ve ari işletme gibi destekleri de artırarak devam edeceklerini belirtti. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modeline ilişkin bir örnek vererek, şöyle konuştu: "Mesela sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşünelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2 bin 68 lira destek alırken yeni sistemde, ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5 bin 200 lira alacak. Yani 2,5 kat fazla destek alacak. Eğer bu işletme, ari işletme olursa ilave destek vereceğiz ve bu rakam buzağı başına 7 bin 900 liraya kadar çıkabilecek. Böylece desteği yaklaşık 4 kat artmış olacak. Diğer taraftan besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına ilave olarak 4 bin 500 liraya kadar destek alabilecek." 

Hastalıktan Ari İşletmelere İlave Destek Verilecek 

Hayvancılıkta üzerinde durdukları bir diğer önemli konunun ise hastalıklar olduğunu söyleyen Yumaklı, "Hastalıklardan ari işletme sayısının artması hayvancılığımız için büyük önem arz ediyor. Bunun temel iki sebebi, ekonomik kayıpları engellemek ve sürünün büyümesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek. Bu kapsamda hastalıktan ari işletmelere ilave destek vereceğimizi söylemiştim. Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemelerinde ari işletmeleri önceliklendiriyoruz. Hastalıktan ari işletmelerden, ülkenin ihtiyacı olan genetik kapasitesi yüksek anaç hayvan üretimini sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı. 

Aşılama Çalışmalarına Başlanacak 

Bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada aşılama uygulamalarını yaygınlaştırmaya devam ettiklerine dikkat çeken Yumaklı, şunları dile getirdi: "Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini Bakanlık olarak biz sağlayacağız. Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak." 

Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları Açılacak 

Hayvan hareketliliğini kontrol altına almak ve hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek için Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açacaklarını ifade eden Yumaklı, "Buradaki amacımız, hastalıklı hayvanın başka bir bölgeye giderek hastalığın yayılmasını engellemek. Ayrıca bu istasyonlarda yapılan kontrollerle hastalığa yerinde ve erken müdahale etmek. 7 gün 24 saat görev yapacak bu istasyonlardan ilkini Erzurum'da açtık. Önümüzdeki günlerde ikincisini Elazığ'da açıyoruz. Yıl sonunda bu sayıyı 7'ye çıkartacağız" dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi