CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı Köylerde evi olmayanlar için rayiç bedellerden yapılan satışlarda ödeme süresi uzatılması için mecliste yasa önergesi verdi. Yasa teklifinde köylerde yaşayan ve köy nüfusuna kayıtlı olan, ancak evi olmayan ihtiyaç sahiplerine rayiç bedel üzerinden satış yapılması durumunda ödeme için verilen sürenin uzatılması önerisi yer aldı.   

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Köy Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. Şeref Arpacı, söz konusu teklif ile ilgili “Köy Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim" açıklamasında bulundu.

ÇİVRİLLİ 400 ÖĞRENCİ FARKINDALIK İÇİN YÜRÜDÜ ÇİVRİLLİ 400 ÖĞRENCİ FARKINDALIK İÇİN YÜRÜDÜ

Söz konusu teklif ile köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine rayiç bedel üzerinden satış yapılması hâlinde ödeme için verilen sürenin uzatılmasının amaçlandığı belirtildi.

KÖYLERDEKİ İHTİYAÇ SAHİPLERİN KONUT EDİNME İMKANI KORUNACAK

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Köy Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin gerekçe kısmında şu ifadelere yer verdi:

"442 sayılı Köy Kanunu'nun Geçici 5. maddesi, köy tüzel kişiliğine ait taşınmazların; köyde ikamet eden, köy nüfusuna kayıtlı ve ev sahibi olmayan ihtiyaç sahiplerine satışı çerçevesinde hak sahiplerine verilen inşaat ve ödeme sürelerini düzenliyor. Bu düzenleme, kırsal bölgelerdeki vatandaşların konut sahibi olma imkanını yükseltmeyi ve köy yerleşim düzenine uygun yapılaşmayı teşvik etmeyi hedefliyor.

Mevcut düzenlemeye göre, hak sahiplerinin binalarını inşa etmeleri ya da taksit ödemelerini bitirmeleri için tanınan ek süre 31 Aralık 2024'te bitiyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan yükseliş, kırsal alanlardaki ekonomik koşullar ve pandeminin kırsal yerleşimlerde yarattığı sosyo-ekonomik zorluklar dikkate alındığında, bu sürenin uzatılması gerekiyor. Bu düzenleme ile sürenin 31 Aralık 2029'a kadar uzatılması, hak sahiplerine daha esnek bir takvimde yükümlülüklerini yerine getirme imkanı sunacak, köylerdeki sosyal ve ekonomik istikrarın artmasını sağlayacaktır.

Kanun teklifimizle, kırsal nüfusun yerinde tutulması, köylerin terk edilmesinin önüne geçilmesi ve köylerdeki yaşam kalitesinin artırılması açısından önem arz ediyor. Hak sahiplerine ilave süre tanınarak kırsal alanlarda kalıcı yerleşimlerin teşvik edilmesi ve köy nüfusuna kayıtlı ihtiyaç sahiplerinin konut edinme haklarının korunması amaçlanıyor. Bu çerçevede, kırsal alandaki sosyal yapının korunması, yerleşim alanlarının gelişiminin sağlanması ve yerel ekonomiye katkıda bulunması amaçlanıyor.” dedi.