Tapu sahipleri için önemli bir değişiklik Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan yeni tasarıyla geliyor. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre olacak şekilde, konut, dükkan ve arsaların değerlerini içerecek bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Bu merkezdeki veriler ve ekspertiz raporları baz alınarak tapularda yapılacak işlemler düzenlenecek. Bu değişiklik, harçlar ve emlak vergilerinin büyük oranda artmasına yol açacak. Rayiç bedeller bölgesel olarak belirlenip devlet tarafından onaylanacak ve bu bedeller alım-satım işlemlerinde kullanılacak.

Emlak Vergisi’nde yapılan yeni düzenleme ile konutların değeri belediye rayiç bedeli üstünden değil, devlet tarafından belirlenecek bölgesel rayiç bedeli üzerinden hesaplanacak.gileri de büyük oranda yükselecek.

Hazırlanan yasa tasarısının Türkiye Büyük Miller Meclisi'nden (TBMM) geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Milyonlarca konut sahibinin daha fazla vergi ödemesine sebebiyet verecek düzenlemeye ilişkin kulis bilgilerine göre, tasarı çoktan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu.

Şu an yürürlükte bulanan yasaya göre, 5 yıl geçtikten sonra yeniden satılan konut, dükkan ya da arsalardan gelir vergisi alınmıyordu.

Yeni tasarıyla birlikte artık tüm satım işlemlerinden sağlanan kazançlara gelir vergisi getirilecek.

Söz konusu tasarı ile kentleşmenin getirisi olan imar ve arsa rantı da vergilendirilmiş olacak.

Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek


Tasarıda dikkat çeken ikinci ve en önemli madde ise bölgesel rayiç bedeline geçilecek olması.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre olacak şekilde konut, dükkan ve arsaların değerlerine ilişkin veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasına yönelik bir ‘gayrimenkul değer bilgi merkezi’ kurulacak.

Tapularda yapılacak her işlem, bu merkezde tutulan bilgilere ve taşınmazlarla ilgili ekspertiz raporları baz alınarak gerçekleştirilecek.

DEV ZAM BEKLENİYOR

Rayiç bedelleri bölgesel olarak belirlenecek. Emlak Vergisi ödemeleri ve tapu harcı ödemeleri de bu bedel üzerinden hesaplanacak.

Böylece alım-satım işlemelerinde belediyelerin tespit ettiği rayiç bedelleri yerine devletin belirleyeceği rayiç bedelleri uygulanmış olacak.

Bu madde ile milyonlarca yurttaşın rayiç bedel üzerinden ödediği vergileri de büyük oranda yükselecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ