Azerbaycan ile ticaretin gelişmesi adına yapılan bir anlaşma kapsamında 1,5 milyon litre şarap ve fermente edilmiş alkollü içki sıfır vergiyle ithal edilecek. Gerçekleştirilen anlaşma bağcılık anlamında Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Denizli'nin Çal ilçesinde de tepkilere sebep oldu.  

Azerbaycan ile ticaretin gelişmesi adına geçtiğimiz günlerde yapılan bir anlaşma kapsamında 1,5 milyon litre şarap ve fermente edilmiş alkollü içki sıfır vergiyle ithal edilecek. TBMM’de yapılan oylamada Cumhur İttifakı’nın 273 kabul oyuyla geçen alkol ithalatına sıfır vergi anlaşması, Denizli’den de büyük tepki topladı. Konuyla ilgili Çal ilçesinden bir vatandaş görüşlerini genccivrilgazetesi.com ile paylaştı.  

Denizli'de Bu Hafta Hava Durumu Nasıl Olacak? (29 Nisan-3 Mayıs) Denizli'de Bu Hafta Hava Durumu Nasıl Olacak? (29 Nisan-3 Mayıs)

Burada Daha Kalitelisi Var 

Bağ üreticisi “İthalat politikaları yanlış, biz de ithal edilen ürün var mı yok mu bakılmıyor. Burada üreten insanlar var mı bakılmıyor. Tarımdan hayvancılığa ithal edilen ürünler zaten bu toparlaklarda üretimi yapılıyor. Çal olarak üzüm üretiminin %50’sini karşılıyoruz. Ürünlerimiz ne sıradan ne de kötü. Avrupa'da yapılan yarışmalarda ödüller alıyoruz. Ülkemizde üretilen ürünlerin ithalatına karşıyız. Burada daha kalitelisi var arzı da var. Çal’da dünya kadar üzüm var bu durum tabi ki de üreticileri etkileyecek” açıklamasında bulundu.  

Yıllarca Sıfır Vergi İle Alkol İthal Edilecek 

İki ülke arasında imzalanan “Tercihli Ticaret Anlaşması” kapsamında 10 yıl süreyle Türkiye, Azerbaycan’dan sıfır Gümrük Vergisi ile şarap, dut, ayva, demir çelik ürünleri ve ambalaj malzemeleri alacak. Türkiye ise Azerbaycan’a bakır tel, çamaşır makinesi, monitör, video kaydedici cihaz, motorlu taşıt aksamı ve alüminyum gönderecek. Azerbaycan’ın da Gümrük Vergisi almayacağı bu anlaşma kapsamında Türkiye, yıllarca sıfır vergi ile alkol ithal etmiş olacak. 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli