Son Dakika! Denizli'de Feci Kaza! Son Dakika! Denizli'de Feci Kaza!

Ramazan ayında her yerde davul sesleri duyulurken Buldan’da insanlar sahura Canavar Düğü ile uyandırılıyor. Buldan Belediyesi’nce görevlendirilen zabıta memuru tarafından sahur ve iftarda top atışı yerine halk arasında Canavar Düğü adını almış 84 yıllık siren çalııyor.

1940 yılından bu yana kullanılan tarihi siren 3  farklı ses ile 40 saniye ötüyor. Tarihi sirenin bakımları Buldan belediyesi tarafından düzenli bir şekilde yapılıyor.

Buldan’ın Canavar Düğü’sü Sahura Kaldırıyor

İlçelerde uzun zamandır Ramazan topunun patlatılmadığını söyleyen Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, "Halkımıza iftar ve sahur vakti, ilçenin eski Belediye Başkanları'ndan Talat Tarakçı'nın İzmir'den getirttiği halk arasında 'canavar düdüğü' denilen siren ile duyurulur. İlçemizde Ramazan topundan vazgeçilmesinin sebebi ise trajik bir hikayedir. O yıllarda Ramazan topu 'Top Damı' olarak bilinen mevkiden atılıyordu. Ancak o topunu patlatan dönemin Zabıta Amiri Çön Habip lakaplı Habip Rolles, Ramazan topunu kendi bağından patlamaya başlar. Bu değişiklikten sonra halk, 'Sahurda topun sesi az çıkıyor' diye şikayet eder. O da ses çok çıksın diye topa konulan barutun miktarını arttırır. Barutu fazla olan top patlayınca zabıta amirinin ölümüne neden olur. O zamandan bu yana Buldan'da Ramazanlarda top patlatılmaz" dedi.

11 ayın sultanına kavuşmanın verdiği mutluluğu yaşadıklarını söyleyen Başkan Şevik, “Bu ramazanda da geleneği devam ettiriyoruz. İftar ve Sahur vakitlerinde canavar düdüğü çalmaya devam edeceğiz. Ramazan ayının hemşerilerimize, milletimize tüm İslam Alemine sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini Rabbimden niyaz ederim” ifadelerini kullandı.

Editör: Kardelen Başol