Altın yatırımı yaparken hangi altını seçmek gerektiği önemli bir soru. Ancak altının geleceği hakkında net bir tahmin yapmak oldukça zor. Son dönemde 0.25 gram ve yarım gram altının üretiminin durdurulması, altın piyasasında önemli bir değişikliği beraberinde getirdi.

SON DÖNEMDE İNSANLARIN KENDİ ARALARINDA "SENCE GRAM MI ALMALIYIM, CUMHURİYET Mİ? ÇEYREK Mİ, YARIM MI? HANGİSİ DAHA KARLI?" DİYE KONUŞTUKLARINI DUYUYORUM. SİZ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? SİZCE "YATIRIM İÇİN KARLI ALTIN" DİYE BİR ŞEY VAR MI?

Halkın finansal okur yazarlığının ne kadar düşük bir seviyede olduğunu gösteriyor bu aslında. Darphane Genel Müdürlüğünün basmış olduğu çeyrek altın, yarım altın, tam altın ve cumhuriyet altını hep 22 ayardır. Değişen hiçbir şey yok yani. Görüntüsü fiyatını etkilemiyor yani. 

24 ayar gram altınlar da rafineler tarafından üretilen altın çeşididir. 24 ayarı sadece rafineler üretiyor, darphane üretmiyor. Dolayısıyla burada herhangi bir farklılık yok. Ancak kişinin kendine öz, kültürel açıdan problemi var. Kişi mesela cumhuriyet altını biriktiriyorsa, yanındakine cumhuriyet altını tavsiye ediyor. Yani kendisi ne yapıyorsa, aynısını tavsiye ediyor. Bu kişinin alışkanlığıyla alakalı bir şeydir. Mesela "Ben cumhuriyet alıyorum, sen de cumhuriyet al" diyor. Bunlar magazinsel şeylerdir. Fiyatları etkileyecek bir şey değildir. 

O ZAMAN "BEN ŞU ALTIN YERİNE BU ALTINI ALDIM VE ZARAR ETTİM" GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL?

Hayır, değil... Alım satım hep 24 ayar üzerinden hesaplandığı için hep standarttır, değişen bir şey yok. 

YARIM GRAM PİYASADAN KALKTI MI?

Evet, 0.25 gram ve yarım gramın üretimi durduruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir genelge yayımlandı ve artık üretimleri yok. Ancak elinde olan vatandaşlar bozdurabiliyor. Bunda problem yok. Ama üretimi yasak. 

NEDEN?

Bize de tuhaf geldi, hiçbir manası yok. Bana saçma geliyor. 0.25 gram ile 0.50 gramın üretiminin yasaklanmasının Türkiye ekonomisine hiçbir katkısı olmayacaktı. Bu altınları kim alıyor? 1 gramı alamayan vatandaşlar alıyor. Düğünde, nişanda, özel günlerde kullanıyorlar. E altının gramı malum. Kim 1gram altın alabilecek bugünkü ekonomik koşullarda? En azından 0.25 alıyorlardı ve altın kültürü devam ediyordu.

Bu karar altın kültürünü yavaş yavaş bitiriyor, takı kültürünü ortadan kaldırıyor. Onlara göre sistematik bir uygulama ama yeni dünya düzeni gibi bir olay olarak okuyabiliriz bunu. Bu düzende 1 sene sonra 1 gram altını yasaklarsınız. Böyle insanlar yavaş yavaş önce kültürden uzaklaşır. Sonra altın alımından uzaklaşır. Son dört yıldır "Fiziki altın sahibi olan son nesil biziz" diye boşuna demiyordum.

Bugünkü kota uygulaması, ithalat yasakları, üretim yasakları bunu gösteriyor. Sayın Şimşek ve Erdoğan bugünlerde yastık altındaki altınlara atıfta bulunarak başarısız olduklarını iddia ediyorlar ama bu tür hamlelerle insan korkuyor. Güven gidiyor. Güvenin gittiği yerde insan daha çok fiziki altına yönleniyor. Dolayısıyla bu tür hamleler ekonomiye aslında katkı değil, zarar veriyor. 

DÖVİZ BÜROSUNDAKİ ALTIN FİYATLARI NEDEN KUYUMCULARDAN YÜKSEK?

Çünkü adı üstünde, döviz bürosu. Altını kuyumcudan, ekmeği fırından alacaksın, bu böyledir. 

PEKİ DİJİTAL ALTIN KONUSU? BANKADAN ALTIN ALINIR MI?

Zamlı sigara fiyatları belli oldu: İşte öne çekilen zamlı liste Zamlı sigara fiyatları belli oldu: İşte öne çekilen zamlı liste

Her geçen gün altını saklama koşullarıyla alakalı sorunlar yaşanıyor. Hırsızlığa karşı, deprem korkusuna karşı insanlar fiziki altından uzaklaşıyor. Bunun arkasına sığınıp da fiziki altından uzaklaşmak çok doğru bir karar değil aslında. Bankadan kasa kiralayabilirsiniz, kolunuza en azından bir 50 gramlık bilezik takabilirsiniz. Bunlar yapılabilir çünkü insanları sisteme dahil ediyor ama sistem de insanları istismar ediyor.

Siz şimdi ekonomiye katkısı olsun diye çeşitli nedenlerden dolayı bankadan altın alımı yapıyorsunuz, yarın öbür gün ihtiyacınız var bozduracaksınız, 80 TL'lik alım satım makas aralığı istismar değil midir? Yani vatandaşın zararına olan bir şey değil midir? Bu çok yanlış bir politika. Ekonomi yönetiminde iletişim problemi var. Yanlış politikalar var. Sayın Cumhurbaşkanı da itiraf etti, "Biz kurumlara gereken desteği verdik ama başarısız olduk" dedi. Olursunuz çünkü politika iyi değil.  

GELDİK EN ESASLI SORUYA... ALTIN YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

Bu hafta toparlanma, önümüzdeki hafta tekrar düşüş baskısı devam eder.

 ALTINDA SON DURUM

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 2 bin 425 lira seviyesinde işlem görüyor. Altının dün ons fiyatındaki yükselişe paralel artan gram fiyatı, günü yüzde 0,4 artışla 2 bin 429 liradan tamamladı. 

Altının yeni güne yüzde 0,2 düşüşle başlayan gram fiyatı, saat 09.45 itibarıyla 2 bin 425 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 3 bin 995 liradan, cumhuriyet altını 15 bin 920 liradan satılıyor.

Kaynak: HABER GLOBAL