Bankada döviz hesabı bulunan, hisse senedi ile kazanç sağlayanlar vergiye tabi olacak. Dövizden elde edilen faiz gelirleri ve borsandan kazanılan paraya yüzde 40 oranında vergi uygulanacağı iddia edildi.

Borsa Vergiye Tabi Mi, Nasıl Vergilendirilir?

Borsa ve tahvil kazançları gibi menkul kıymet gelirleri genellikle kaynakta kesinti (stopaj) yoluyla vergilendirilir. Vergi kesintisi, işlemlere aracılık eden banka veya aracı kurumlar tarafından yapılır, bu nedenle yatırımcılar ayrıca beyanname vermezler. Ancak, bazı menkul kıymet gelirleri için beyan uygulaması devam edebilir. Temettüler, eurobondlar ve yabancı menkul kıymet gelirleri gibi bazı gelirler, geliri elde eden kişilerin beyan sorumluluğunda olabilir.

2022 yılında, bu tür gelirler için gelir vergisi beyannamesinin mart ayının sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları (MKYO) pay senetleri alım satım kazançları genellikle %10 oranında stopaja tabidir. Ancak, bu pay senetleri 1 yıldan fazla süreyle elde tutulursa, alım satım kazancı stopaja tabi olmayabilir.

Devamlı olarak fon toplam değerinin en az %80’i, MKYO hisse senedi hariç olmak üzere BIST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa yatırım fonlarından sağlanan kazançlar %0 oranında stopaja tabidir. Diğer borsa yatırım fonları ise %10 oranında stopaja tabidir.

Liste paylaşıldı: İşte satılan en ucuz ikinci el araç modelleri Liste paylaşıldı: İşte satılan en ucuz ikinci el araç modelleri
Editör: Haber Merkezi