Menteş mahallesinde bulunan tarihi caminin koruma altına alınması gerektiğini Çivril belediye meclis toplantılarında dile getirdiğini belirten Emre “Çivril’de bulunan birkaç Osmanlı dönemi camisinden biri olan Menteş mahallemizdeki cami maalesef yıkılmak üzere. Birkaç defa bakım ve koruma için mecliste konuştum ama değişen bir şey olmadı. Burada koskoca bir tarih var. Bazıları için bina değerli olmayabilir ama içindeki süsleme ve bezemeler bir milletin tarihi dedi.

Caminin Bayat Camisi, Serbanşah camisi ve Dedeköy Camisi gibi tarihi bir dokuya sahip olduğunu belirten CHP Belediye Meclis üyesi Gönül Emre “Çivril Türk yerleşimin uzun yıllar önce başladığı bir bölge. Bunun en büyük belgesi de Çivril’de bulunan camiler. Bu camilerden biri olan Menteş camimiz son yıllarda korumasız kaldı ve yıkılmaya başladı. Çatısında başlayan tahribat zamanla yan duvarlarına sıçradı. Çatıdan giren kar ve yağmur suları cami içindeki süslemeleri olumsuz etkilemeye başladı. Bu simgeler süslemeler bir milletin kültür dokümanları” dedi.

Menteş Camisinin ilçede bulunan diğer tarihi camilerden farklı olarak keçi kılı karışımlı toprak ile sıvanması ve ağaç direkleri üzerinde bulunan tamgalar olduğuna dikkat çeken Emre “Menteş camisi diğer tarihi camilerden farklı olarak ağaç direkli ve direklerinde tamgalar var. Menteş Camimizin ahşap direklerinde bulunan tamgalar camiyi diğer camilerden ayırıyor. Diğer camilerimizde duvar süslemeleri genel olarak benzerlik gösterirken sadece Menteş Camimizdeki ahşap direklerde tamgalar ve semboller var” dedi.

Denizli'de 16 Taşınmaz İhale Yoluyla Satışa Çıkarıldı! Arsalar Hangi Bölgede? Denizli'de 16 Taşınmaz İhale Yoluyla Satışa Çıkarıldı! Arsalar Hangi Bölgede?

Menteş Mahallesindeki caminin en azından çatısının kapanması gerektiğini belirten Gönül Emre “Serbanşah Camisi ve Bayat Camilerinde uygulanan çatı koruması Menteş Camisinde de yapılmalı en azından yapı içine giren yağmur ve kar engellenmeli. Camiye en büyük zararı su ve nem veriyor” diyerek yetkililerin dikkatini tarihi camiye çekti.

Yapım tarihi geç Osmanlı dönemine tarihlenen Menteş camisinin 1950’li yıllara kadar kullanıldığı, mahalleye yeni cami yapılmasının ardından bakımsız kaldığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi