Ramazan ayı sebebi ile oruç tutmaya alışan vücutlarda ani dengesiz beslenmenin büyük sıkıntılara sebep olabileceğini ifade eden uzmanlar, bayramda özellikle glikoz hassasiyetine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Denizli’de Fener Alayı Yapılacak Mı? Denizli’de Fener Alayı Yapılacak Mı?

Bayramda Kalp Seker Ve Tansiyon Hastalarina Uzman Uyarisi3

Kan Şekeri Dengesizliği Besin Alımını Arttırabilir 

Uzun süre tutulan orucun ardından normal beslenme düzenine yavaş yavaş dönülmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bayramın gelişi ile birlikte artacak ziyaret sayıları ile beslenme aralığının sıklaşacağını öngörerek uyarılarda bulundu.  

Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, “Ramazan boyunca uzun saatler aç kalmaya alışan bedenlerde glikoz hassasiyeti artabilir yani vücudumuzun karbonhidratlar başta olmak üzere besin alımına vereceği tepki çok daha hassas ve hızlı olabilmektedir. Ani kan şekeri yükselmeleri de kan şekerinde hızlı düşüşlerle sonuçlanıp, daha fazla besin alımına neden olabilmektedir” dedi.  

Bayramda Kalp Seker Ve Tansiyon Hastalarina Uzman Uyarisi9

Ölçü Kontrolü Sağlanmalı 

Bayram ziyaretlerinde verilen ikramların tüketimine dikkat etmekte fayda olduğunu dile getiren uzmanlar, kişilerin gündelik yaşantılarında sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni bulunuyorsa birkaç günlük kaçamağın sorun yaratmayacağını açıkladı. Bayramda ikramların ve yemeklerin tüketimi sırasında porsiyonlarda ölçü kontrolü yapmak ve dengeli bir örüntü yaratmanın faydalı olacağı belirtildi. 

Bayramda Kalp Seker Ve Tansiyon Hastalarina Uzman Uyarisi

İkramlara Meyve Eklenmeli  

İkramlarda yer alan basit karbonhidrat içeren şerbetli tatlı, şeker ve çikolata yerine kuru ya da yaş meyvelerin tercih edilmesini öneren Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, “Kuru ve yaş meyvelere de yer verilmesi önemlidir. Kan şekeri üzerinde olumlu etki sağlayabilir. Sofralarımızda ise yine tercih edilecek besinlerin dengeli bir şekilde dağıtılması, besin çeşitliliği ve porsiyon kontrolü yapılması önerilir. Bayram boyunca da yaşamımızın tümünde olması gerektiği gibi yeterli sıvı ve su tüketimi unutulmamalıdır” dedi.  

Bayramda Kalp Seker Ve Tansiyon Hastalarina Uzman Uyarisi2

Bayram Sonrası Şok Diyetlerden Kaçının! 

Bayram sonrası sağlıklı beslenme düzenine dönüş ile ilgili konuşan Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, bu düzeni fırsat bilip yapılması düşünülen şok diyetlerden kaçınılması gerektiğini anlattı.  

Doç. Dr. Binnur Okan Bakır,"Bayram sonrası rutin beslenme düzenine döndüğümüzde kısa bir süre içerisinde vücudumuz dengelenecektir. Bu nedenle bayram sonrası çok kısıtlayıcı diyetler veya telafi edici davranışlarda bulunmak gereksizdir. Bayram ertesi ya da özel günlerden sonra, 3-4 gün vücudu toparlamak için bir akım olarak uygulanan şok ve detoks gibi programlar var. Bu programlardan kaçınılması gerekiyor. Bu hem zihinsel hem de bedensel bir eziyettir. Detoks adı altında sebze sularıyla geçirilen günlerin literatürde hiçbir şekilde yeri yoktur. 'Bayramdan sonra detoks yapacağım' diye 2-3 gün sadece sıvı besinlerle, sebze sularıyla beslenerek bunu telafi etmeye kalktığınızda mutlaka hem zihinsel hem de bedensel zararları olacaktır” uyarılarında bulundu.  

Editör: Kardelen Başol