Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için gıda tavsiyelerini paylaştı. Bakanlığın hazırladığı listede; sahur, iftar ve ara öğün için tüketilmesi gereken gıdalara örnek verdi. Bakanlığın en ucuz şekilde hazırladığı listenin maliyeti emekli maaşını ve asgari ücretin çok üstünde olduğu görüldü. Hazırlanan listeye göre oruç tutmak isteyen bir kişinin iftar, ara öğün ve sahur için günlük maliyeti 257,75 TL'yi buluyor. Bu hesaba göre 4 kişilik bir ailenin oruç maliyeti günlük 1031 TL olarak hesaplanıyor. Ramazan ayı boyunca bu listeye göre beslenen bir ailenin cebinden 30.930 TL çıkması gerekiyor. Asgari ücret alan bir aile bu öneriye göre 16 gün, emeklilerse 9.5 gün sağlıklı beslenerek oruç tutabilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Öğünleri Atlamayın!''

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın imzasıyla sunulan öneride “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürmesi için sahur öğünü atlanmamalı, ana öğün ve ara öğünler yapılmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan sağlıklı ve dengeli seçimler gereklidir” denildi. Sahur, ara öğün ve iftar menülerine şu şekilde yer verildi:

Hangi Bankalarda Konut Kredisi Daha Avantajlı? Hangi Bankalarda Konut Kredisi Daha Avantajlı?

SAHUR: Süt, yoğurt, peynir (75 gram 17.5 lira), yumurta (1 adet 2.25 lira), tam tahıllı     ya da çorba (1 kase 10 lira), zeytinyağlı yemekler (Porsiyon 15 lira), yoğurt (180 gram 17 lira) ve salatadan (kase 15 lira) oluşan bir öğün tercih edilebilir
İFTAR: Orucun zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağsız et yemeği ve zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir.
ARA ÖĞÜN: İftar ve sahur arasında ise meyve, kuru meyve, kabuklu yemiş, süt ve yoğurt ile meyve ve sütlü tatlılar tercih edilebilir. Sağlık Bakanlığı'nın bu önerisiyle sağlıklı beslenmek vatandaşlar tarafından imkansız gibi görülüyor.

Editör: Tolga Çetin