Babadan kalan mirasın nasıl paylaşılacağı aileler içerisinde çok önemlidir. Ciddi ve özenli yapılması gerekir. Mirasta bazı kişilerin haklarından fazlasını istemeleri gibi durumlar da yaşanabiliyor, dolayısıyla kardeşler arasında kavgalara neden oluyor. Bu durum karşısında kişiler babalarının mirasını paylaşmakta fikir ayrılığına düşebiliyorlar. Hatta bazı hallerde kardeş kardeşin canına dahi kast edebiliyor. Oysa baba mirasının nasıl paylaştırılacağının yasalara göre yöntemi gayet açık.
Babanın Vasiyeti Çok Önemli
Baba vefat ettiğinde onun yasal mirasçıları varsa eşi ve çocukları olur.Miras hukuku miras paylaşımını hukuki olarak sınırlarını belirlemiştir. Dolayısıyla miras haklarınız hukuki olarak güvence altındadır. Ancak baba vefat etmeden öne vasiyetname bırakmışsa işler değişebilir.
Eğer baba vasiyetnamesinde bir evladına daha fazla veya daha az bir pay biçmişse o kişiler belirtilen mallar dışında mal alamaz.
Baba vefat etmeden mal varlığının yarısını bir çocuğuna bırakmış ise bu mallarda diğer kardeşlerin hakkı olamaz. Mal varlığının kalan yarısı ise kardeşler arasında eşit paylarla paylaştırılır. Mal varlığının yarısını alan çocuk diğer yarısından da eşit oranda hakkını alır.
4 kardeş bu sistemde mal paylaşımı yapıyorsa ve babanın sağ olan bir eşi yoksa paylaşımın nasıl yapılacağı gayet açıktır. Bir kardeş malın yarısını babasının vasiyetnamesi ile alıyor. Kalan yüzde 50’lik kısım ise yüzde 12,5 oranında pay ile tüm kardeşler arasında paylaştırılıyor. Bu şekilde bir kardeş yüzde 62,50 oranında, diğer kardeşlerin her biri ise yüzde 12,5 oranında miras hakkı alırlar.