Vites geçişlerinde gecikme, vites atlama, vites kolunda titreme veya vuruntu gibi belirtiler, otomatik şanzımanda hasar olduğunu gösterebilir. Uzmanlar, bu belirtileri gözlemleyen sürücülerin gecikmeden servise başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Otomotiv sektöründen uzmanlar, binlerce otomatik vitesli araç kullanan sürücüye önemli uyarılar yaptı.

Günümüzde, otomatik vitesli araçlar, manuel olanlara göre daha fazla konfor ve kolaylık sunmasıyla birçok sürücünün favorisi haline geliyor fakat bu araçların kullanımı, yanlış uygulamalar sonucunda ciddi hasarlara yol açabilir.

Uzmanlar, otomatik araç kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu. Bazı hataların, aracın kritik parçalarında hasarlara neden olabileceğini ve bu hasarların tamirinin yüksek maliyetlere yol açabileceğini vurguladı.

AMAN BUNLARA DİKKAT DENİLDİ!

Otomatik vitesli araç kullanırken, özellikle trafikte beklerken veya aracı park ederken yapılan vites değişiklikleri gibi hatalardan kaçınmak son derece önemlidir. Bu tür yanlış uygulamalar, aracın mekanik yapısında ciddi hasarlara yol açabilir.

Otomatik şanzımanlı araç sahipleri, araçlarının bakımı ve kullanımı konusunda dikkatli olmalı. Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Genel Koordinatörü Alperen Temizyürek, otomatik araç kullanıcılarının dikkat etmeleri gereken konuları açıkladı.

BU MALİYETLER SİZİ ZORLAR

Uzmanlar, son dönemlerde otomatik şanzımanlı araçlarda sıkça karşılaşılan sorunlara dikkat çekiyor ve sürücülerin bu sorunları önlemek için doğru kullanım ve düzenli bakım yapmaları gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, otomatik araçların bakım ve onarım maliyetlerinin manuel araçlara göre daha yüksek olduğunu ifade etti.

Temizyürek, şanzıman değişikliklerinin maliyetinin 100 bin liraya kadar çıkabileceğini belirtirken sürücülere otomatik şanzımanlı araçları doğru kullanmaları ve düzenli bakımlarını yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

OTOMATİK VİTES HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Otomatik vites, sürücünün vites geçişlerine müdahale etmeksizin çalışan bir şanzıman sistemidir. Bu tür şanzımanlar, vites dişlileri, tork konvertörü ve hidrolik kumanda gibi bileşenlerden oluşur. Otomatik vitesli araçlarda tork konvertörü, debriyajın işlevini üstlenir.

Otomatik şanzımanlardaki vites sayısı, aracın gücü ve motorun dönme hızı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Genellikle 6 ileri vitesli otomatik şanzımanlar yaygındır, ancak 7, 8 ve 9 ileri vitesli modeller de mevcuttur.

Zamlı sigara fiyatları belli oldu: İşte öne çekilen zamlı liste Zamlı sigara fiyatları belli oldu: İşte öne çekilen zamlı liste

Vitesler genellikle P-R-N-D harfleriyle gösterilir: P, park pozisyonunu; R, geri vitesi; N, bekleme pozisyonunu yani aracın boşa alınmasını; D ise ileri hareketi temsil eder. Otomatik vitesli araçlar, yarı otomatik vites ve tam otomatik vites olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ