Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli bir karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetleri, Cumhurbaşkanlığı kararıyla özelleştirme kapsamına alındı ve TÜVTÜRK'ün bu alandaki görevine son verildi. Özelleştirme işlemleri, işletme hakkının verilmesi veya gelir ortaklığı modeli gibi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilecek. Bu süreç, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek şartlara göre yürütülecek ve 15 Ağustos 2027'ye kadar tamamlanması planlanıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, araç muayene hizmetlerini özelleştirme kapsam ve programına dahil etti.

Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek

Cumhurbaşkanlığı'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında bulunan araç muayene hizmetlerinin özelleştirme kapsamına alınmasına karar verildi.

Özelleştirme işlemleri, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli, işin gereğine uygun hukuki tasarruflar veya kiralama yöntemleri gibi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilecek.

Bu işlemler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından birlikte belirlenecek şartlara göre yapılacak.

Kamu hizmetinin sürekliliğini sağlamak amacıyla, özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

2021 yılında yapılan düzenleme ile araç muayene ihalesi için imtiyaz sözleşme süresinin bitiminden en az 5 yıl önce gerekli plan, proje ve altyapı işlemlerinin başlatılması ve yeni ihalenin en geç 15 Ağustos 2027 tarihine kadar sonuçlandırılması kararlaştırılmıştı.

2024 Yılı Araç Muayene Ücretleri

Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler: 927,60 TL

Otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork ve arazi taşıtları: 1.821,60 TL

Kamyon, tır, çekici ve otobüs: 2.432,40 TL

Özelleştirme sürecinin başlamasıyla birlikte, bu ücretlerde artış yaşanması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ