1 Ocak 2025 tarihinden itibaren her araçta Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) bulunması zorunlu hale gelecek. Bu sistem, plakaları otomatik olarak tanıyarak akaryakıt istasyonlarında işlem yapmayı sağlayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla UTTS'yi zorunlu kıldı. Artık araç plakaları manuel olarak girilmeyecek; sistem otomatik olarak tanımlayacak. UTTS'nin kurulumundan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla UTTS'yi zorunlu hale getirdi. Buna göre, araç plakaları artık manuel olarak girilmeyecek; sistem otomatik olarak tanımlayacak. UTTS'nin kurulumundan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Emekliye bir ilk: Bu kişiler bayramda çift ikramiye alacak Emekliye bir ilk: Bu kişiler bayramda çift ikramiye alacak

MİLYONLARCA SÜRÜCÜYÜ ETKİLEYECEK

Bu karar, 29 milyon kayıtlı aracın 8 milyonunun, kiralama veya iş yerleri tarafından kullanılarak akaryakıt harcamalarının vergiden düşürülmesi amaçlı olarak vergi avantajından yararlandığı bir dönemde alındı.

5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile ilgili olarak, belirli taşıt gruplarının UTTS'ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aynı tebliğe göre, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi açısından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyannamelerinde gider olarak gösterilemeyecek.

2024 yılının sonuna kadar akaryakıt istasyonu işleten işletmelerin en az bir pompa bölümünde Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı takmaları zorunlu hale geldi.

Araçların yakıt depo girişlerine takılacak olan Taşıt Tanıma Birimi (elektronik bir etiket) cihazı sayesinde araç plakası dijital olarak saklanacak ve araç otomatik olarak tanımlanacak.

Bu bilgi, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilerek akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak aktarılacak. Bu sayede, UTTS ile taşıt plakalarının elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüzlükler engellenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ