81 il genelinde Kurban Bayramı için kararlar  11 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete ile yayımlandı. 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yürürlüğe girmiş oldu.

KURBAN BAYRAMI SÜRESİNCE BUNLARA DİKKAT!

Yayımlanan tebliğde Kurban Bayramı boyunca kurban kesmek isteyen kişilerin, kurbanlarını dini hükümlere, çevre temizliğine ve sağlık şartlarına uygun olarak kesmelerine yardım etmek amacıyla 2024 yılı için uygulanacak kurallar belirlendi. Yönetmelik kapsamında kuralları çiğneyen kişilere uygulanacak idari para cezaları da belirtildi.

KURBAN BAYRAMINDA KAÇAK HAYVAN KESİM CEZALARI BELLİ OLDU! EVİN BAHÇESİNDE KURBANLIK KESMEK YASAK MI? EVDE KURBAN KESMENİN PARA CEZESI NE KADAR? İŞTE CEZALARIN  DETAYLARI..

MADDE 19-(1) İlgili mevzuat ve Kurul/Komisyon Kararlarına aykırı hareket edenler hakkında aşağıdaki cezai işlemler uygulanır:

a) Kurban satış ve kurban kesim yerlerinde; Karar, Yönetmelik, Tebliğ. Kurul, Komisyon Kararları ve 2872 sayılı Kanun hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılır. 2872 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket edenlerden;

1) Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, 4.810.-TL idari para cezası uygulanır.

2) Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (1) bendi gereğince; toplu kesimler için 464.585.-TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi hâlinde 11.540.-TL idari para cezası Çevre Kanununun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanır.

b) Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır.

c) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olup bu hükme aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (f) bendi gereğince 2.405.-TL idari para cezası uygulanır.

ç) 5199 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasına göre hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır.

Söz konusu kurallara uymayan kişilere yukarıda belirlenen tutarlarda para cezaları kesilecek. Konutlarda kaçak kurban kesmenin para cezası 2024 yılıl için 11 bin 540 TL olarak açıklandı. Kurban atığını toprağa gömenlerin ödeyecekleri para cezası ise 464.585 TL oldu.

ÇİVRİLLİ ŞEHİTİN ANNESİ HAYATINI KAYBETTİ ÇİVRİLLİ ŞEHİTİN ANNESİ HAYATINI KAYBETTİ

Tebliğin tamamına ulaşmak için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/05/20240511.pdf adresteki 33'üncü sayfayı kontrol edebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ