Çalışma hayatının  sonuna yaklaşn her vatandaş daha rahat bir yaşam sürmek adına emeklilik hakkında merak ettiklerini araştırıyor, birçok yolu araştırıp bilgi sahibi olmak istiyor. Eksik prim süresi gibi engeller emekli olma hedefini zorlaştırsa da sosyal güvenlik sisteminde yapılan düzenlemeler ve sunulan avantajlar bu sorunun üstesinden gelmek isteyenler çözümler sunuyor.

Uzmanlar emeklilik hedefine ulaşmak isteyen vatandaşların borçlanma, ihya ve isteğe bağlı sigorta gibi seçenekleri değerlendirmelerini öneriyor. Bu yöntemlerle eksik prim ödeme süresi olanlara önemli derecede destek sağlıyor. Ayrıca, yapılandırma düzenlemeleriyle birlikte, prim kazanma şansı da artıyor. İsteğe bağlı sigorta bu seçenekler içinde dikkat çekmekte ve pek çok vatandaşın emeklilik hayaline ulaşmanın bir yolu gibi görünüyor.

Para.w

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Nasıl Yapılır ?

İsteğe bağlı sigorta, ilk kez başvuracaklar için ''İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi'nin'' doldurulması ve ikamet adresinin bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri'ne veya merkezlerine başvurulmasıyla mümkün olmaktadır. Başvuru için alternatif olarak E-Devlet üzerinden online başvuru imkanı da sunuluyor. Daha önce isteğe bağlı sigortalı olanlar ise, talep dilekçesi ile başvuru yapabiliyor.

Sigortalılığın Başlangıcı ve Prim Ödemeleri

İsteğe bağlı sigortalılık, başvurunun kayda girdiği tarihten itibaren başlar. Prim ödemeleri, sigortalının beyan ettiği biçimde günlük kazancına göre belirlenir ve aylık prim oranı kazancın %32'sidir. 2024 yılı için asgari aylık prim tutarı 6.400,80 TL olarak belirlenmiş durumdadır.

Para2

İsteğe Bağlı Sigortaya Kimler Başvurabilir ?

Türkiye'de yaşayan  ve Türkiye dışında sosyal güvenlik anlaşması ülkelerde olmayan ülkelerde yaşayan vatandaşlar, isteğe bağlı sigortalı olabilmek için bir takım şartları sağlaması gerekiyor. Bu şartlar şu şekildedir;

-18 yaşını doldurmuş olmak,

-Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj

-Türkiye'de sosyal güvenlikten yaşlılık veya malullük aylığı almıyor olmak

İsteğe Bağlı Sigortanın Sonlanması 

İsteğe bağlı sigortalılığın sona ermesi için, sigortalının talebi, aylık almak için başvuru veya  ölüm gibi durumların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında aylık primlerin düzenli olarak ödenmesi büyük önem taşımaktadır. Primlerin ödenmemesi durumunda sigortalılık hizmetlerinden yararlanılamaz.

Editör: Tolga Çetin