Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon sunumunun ardından gazetecilerin 500 TL ve 1000 TL'lik banknotlarla ilgili sorularını yanıtladı. Karahan, teknik değerlendirmelerin devam ettiğini ve ihtiyaca göre yeni banknotların basılabileceğini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon sunumunu tamamladıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

Karahan, yüksek enflasyonla gündeme gelen 500 TL ve 1000 TL'lik banknotların piyasa sürüleceğine dair soruya şu yanıtı verdi:

18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı 18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı

"Paranın kendisi ortada yokken bununla uyumlu makinası nasıl oluyor bilmiyorum. Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı birçok faktöre bağlı. Teknik değerlendirmeler sonucunda karar veriyoruz. Tedavüldeki kupür kompozisyonunun değişimlerini de dikkate alarak analizler yapıyoruz. Eğer gerekli görülürse, ihtiyaç duyulan adımları atacağız."

Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şu anda 200 Türk Lirasıdır. Ancak, bu banknotun satın alma gücü, uygulanan ekonomi politikaları sonucu hızla eriyor. Üstelik, dolaşımdaki miktarı da rekor kırıyor. Örneğin, 2009 yılında dolaşımda 1,77 milyar TL'lik 8,8 milyon adet 200 TL banknot bulunuyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ