Lisede öğrenim görenler 18 yaşını geçmeleri halinde, babalarının sigortasından 20 yaşına kadar yararlanabilmek hakları bulunmaktadır. Çocuğun üniversitede öğrenim görmesi halinde de 25 yaşına kadar sağlık sigortasından yararlanabilme hakkı bulunmaktadır. 18 yaşını tamamlamış ve lise öğrenimini henüz bitirmemiş olan çocuklar, öğrenimlerinin sürmüş olduğuna dair öğrenci belgesini vakit kaybetmeden ikamet ettikleri ilin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz ederek başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sonrasında sigorta aktif hale gelecektir.

18 yaşını dolduran kız çocuklarının sigortalarının kapanması halinde, kız çocukların öğrenim görmemesi halinde, anne ya da babasından 2008/10 döneminden önce SSK kapsamında en az 120 gün veya Bağkur kapsamında da en az 180 gün sigorta başlangıçlarının bulunması gerekmektedir.

Liseden mezun olmuş olan çocuklar, lise mezuniyetinden sonraki 2 yıl süre için ve 20 yaş sınırına kadar sağlık sigortasından anne ya da babası üzerinden olmasa bile yararlanabilme hakkı bulunmaktadır. Aynı durum üniversite öğrencileri için de geçerli olmaktadır. Üniversite öğrencisi çocuklar, üniversite mezuniyetlerinin bitiminden ve 25 yaş sınırına kadar olan süre kapsamında anne ya da babaları üzerinden sigorta kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilme hakları bulunmaktadır.

18 Yaşını Geçen Çocuklar Muayene Ücreti Öder Mi?

18 yaşın tamamlanması halinde lise mezunları 20 yaşına kadar, üniversite mezunları da 25 yaşına kadar muayene hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaktadır.

18 Yaşını Geçen Çocuklar İlaç Ücreti Öder Mi?

18 yaşını dolduran çocuklar için ilaç ücreti durumu ise, lise mezunu olanlar 20 yaş sınırına kadar, üniversite öğrenimi görenler de 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerdir. Bu kapsamda sağlık hizmetleri içerisinde yer alan ilaç ücretinden de sigorta kapsamında ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanabilme hakları bulunmaktadır.

18 Yaşını Geçen Çocukların Sigortası Bittiğinde Ne Yapmalıdır?

18 yaşını tamamlamış ve reşit durumda olan çocukların anne ya da babalarının sigortası üzerinden sağlık hizmeti alma hakkının bitmesi ile ne yapacaklarını merak etmektedirler.

18 yaşını tamamlayanların sigortalı hallerinin bitmesi halinde şu adımları izlemeleri gerekmektedir,

Öncelikle Gelir Testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir Testi sonucu, kişi başına aylık gelirin asgari ücret üzerinden 1/3’ü altında çıkması ile prim ödemesi yapmadan yeşil kart kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabileceklerdir.

Gelir Testi sonucunun kişi başına düşen asgari ücretin 1/3’ü üzerinde çıkması halinde, ya da 18 yaşından sonra Gelir Testi yaptırmamış olanlar, 60g kapsamında brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

18 Yaşını Geçen Çocukların Genel Sağlık Sigorta Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

18 yaşına kadar koşulsuz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanan çocukların, 18 yaşını geçmeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanma sorgusu işlemleri için izlemeleri gereken adımlar şunlardır,

E-devlet sistemi üzerinden kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş sağlayın.

Sorgu ekranına SGK Ortak 4a/4b/4c Hizmetler-Spas Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) yazarak aratın.

Ekran üzerinden ilaç, hastane, SGK provizyon sorgusu yapabilirsiniz.

Ekran üzerinde Müstehaktır, provizyon alabilir sonucu çıkması halinde, sigortanın aktif olduğu ve sağlık hizmetlerinden yararlanılabileceği anlaşılmaktadır.

Bu yazı kapsamında 18 yaşını geçen çocukların sağlık sigortası hakları kapsamında incelenmiştir.