Her bir statü içinde bulunanların belirli koşulları yerine getirmesi beklenir. Eski adıyla emekli sandığı(4-) mensubu olmak, emekli aylığı açısından en avantajlı statüdür. SSK’lıda Bağ Kur’luya göre daha yüksek emekli aylığı ve daha az prim günüyle emekli olma hakkına sahiptir. Bu nedenle de biraz işi bilen yada araştırma içine giren bir çok Bağ Kur’lu emekliliğine az bir süre kala SSK’lı olmaya çalışır.ama bunun için bağkurdan ssk ya geçiş hesabının doğru yapılması, hem de bir fiil çalışma gerekir. Aksi taktirde Bağ Kur’dan SSK’ya geçiş hüsran ve maddi ve manevi zarar içinde olabilir.
Bir kişinin emekliliği için olmazsa olmazı 3 koşulun bir arada yerine getirilmesi şarttır. Hem emeklilik için gerekli yaşın tamamlanması, hem prim ödeme gün sayısının dolmuş olması, hem de sigortalılık süresinin tamamlanması ile halinde emekliliğe hak kazanılır. Emeklilik için gerekli şartlar da ilk kez sigortalılığın başladığı tarihe göre belirlenir. Sigortaya giriş tarihine göre emeklilik yaşı ve ne kadar prim ödeneceği ortaya çıkar. Sigortalıların emeklilik koşullarında zaman içerisinde yapılan yasal değişiklikler ise farklı emeklilik tarihlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Bağkurdan SSK ya geçişte dikkat edilecek husus; Son 1.261 günün emeklilikteki statüyü belirlemesi en çok Bağ Kur’luları ilgilendiriyor. Kendi işyeri olan Bağ – Kur’lular, emeklilikte SSK’lı olmak hem daha az prim günüyle emeklilik anlamına hem de emekli aylığı SSK’da daha yüksek olduğu için, Bağ – Kur’luluklarını sonlandırıp, SSK’lı oluyorlar.
Bu durumda SSK’dan emekli olabilmek için gerekli gün sayısını doğru hesaplamak gerektiği gibi, daha önemlisi SSK’lı çalışmanın fiili çalışma olması, sahte sigortalılık olmaması yani halk arasındaki adıyla “sigortalı gösterilmek” olmaması önemli.Aksi takdirde bu tip bildirimlerinin SGK tarafından tespit edilmesi halinde, SSK’lı olarak bağlanan emekli aylığı kesilecek ve haksız alınan aylıklar faiziyle birlikte geri alınacaktır. Diğer yandan bazı durumlarda Bağ – Kur’dan bağlanacak aylıkla, SSK’dan bağlanacak aylık fark etmiyor. Bu nedenle her durumda Bağ – Kur’dan SSK’ya geçmek mantıklı olmayabilir. Bu kararının verilebilmesi için ayrıntılı bir inceleme yapılması şarttır.
örneğin, 1 Ekim 2008’den sonra, yani yeni sosyal güvenlik uygulamalarının başladığı tarihten sonra bu kuralda değişiklik oldu.Buna göre, 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olanlar için son 7 yıl sigorta primleri değil, çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerine bakılarak en fazla hangi statüye göre prim ödenmiş ise o statüye göre emeklilik şartları belirleniyor.son 7 yıla çok dikkat etmelisiniz
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece tüm çalışanları ilgilendiriyor. Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor. Son 7 yıl hizmet süresi eşitse en son tabi olunan statüye göre emeklilik aylığı bağlanıyor. Örneğin, sigortalının hem SSK, hem Bağ-Kur prim ödemesi varsa, son 7 yıllık fiili prim ödeme süresi içinde en fazla SSK statüsünden prim ödemişse SSK’dan, en fazla Bağ-Kur statüsünden prim ödemesi varsa Bağ-Kur’dan emekli aylığı bağlanıyor. Primler eşitse son sigortalılığı hangi statüde ise o statüden emekli aylığı bağlanıyor. Son 7 yıl, sigortalılık süresi veya yaş şartının yerine getirildiği tarihten geriye doğru 7 yıl değil, son prim ödeme tarihinden geriye doğru prim ödenen 7 yıllık süreyi ifade ediyor. Birde bağkurdan ssk ya geçmek yüksek emekli maaşı için yeterli olmaya bilir.

birim ödemelerinde taban tavan olayına dikkat etmek gerekir örnek verecek olursak

Sosyal Sigortalar Kurumu’nda (SSK) emekli aylığının hesaplanmasının basit formülü şudur: Ortalama Aylık Kazanç X Aylık Bağlama Oranı . Yani ortalama aylık kazanç hesaplaması da sadece 01.01.1990 tarihinde emekli oluncaya kadar geçen çalışılmış yılların ortalama kazancıdır. Geçmiş yıllar kazancı da hem enflasyon oranı hem de büyüme oranının yüzde 30 ile güncellenerek emekli olunan yıla kadar getirilir.

ABO yani aylık bağlama oranı da prim ödenen gün sayıları ile belli edilir. Mesela 9 bin gün (25 yıl) prim ödemesi olan birisinin ABO’su yüzde 50 gibidir (360 güne yüzde 2 hesabıyla).

TABAN RAKAM NE KADAR?

Kısa adı SPEK olan Sigorta Primine Esas Kazanç rakamlarında da taban ve tavan rakam vardır. Taban rakam asgari ücret (2558,40) ve tavan rakam da bunun 6.5 katı olan (19.188,00 ) rakamdır. Yani örneğinizdeki aylık 25 bin lira brüt kazancı olandan sadece 19.188,00 lira için prim alınır, fazlası için alınmaz.

Bu durumda ömrü boyunca ayda 3 bin 500 lira brütü ve 9 bin günü olanın alacağı emekli aylığı 1.750 lira, ömrü boyunca ayda 25 bin lira olanın da yaklaşık 7 bin lira gibi emekli aylığı olur.Bu konu çalışanlarca bilinmediği için, emeklilik döneminde kötü sürprizlerle karşılaşanlar olabiliyor. Sosyal güvenlik, kosgep,işkur,işgüvenliği,araç değer kaybı ve benzeri konularında merak ettiğiniz her şeyi https://www.facebook.com/gencivrilgazete/https://www.facebook.com/alituna.bjk facebook hesaplarından yada [email protected] mail adresinden mesaj yazarak sorabilirsiniz