Kardiyolog Dr. Fatih Çam, Tıbbi olarak trombüs olarak bilinen kan pıhtısının, bir kan damarı yaralandığında kanamayı durdurmak için vücut tarafından oluşturulan jel benzeri bir kütle olduğunu belirtti. Kan pıhtılaşmasının, aşırı kanamayı önleyen ve yara iyileşmesini destekleyen çok önemli bir süreç olduğunu ifade etti.

Dr. Fatih Çam, "Özellikle, son zamanlarda yaşanan COVID-19 salgını, pıhtı oluşumuyla ilgili riskleri artırabilir. COVID-19, özellikle ciddi hastalık tablosunda kan pıhtılaşması riskini artırabilen bir dizi sistemik etkiye sahip olabilir.

COVID-19 hastalarında pıhtı oluşumu riski, vücudun bağışıklık tepkisi, damarların iltihaplanması ve pıhtılaşma süreçlerindeki değişiklikler gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Hastalık aynı zamanda vücudun pıhtı oluşumu ve dolaşım sistemine etki edebilen diğer mekanizmalarına da müdahale edebilir.

Salgın dönemlerinde, hastalık nedeniyle hastanelerde tedavi gören kişilerde hareketsizlik artabilir. Bu durum, kan dolaşımının yavaşlamasına ve pıhtı oluşma riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca, COVID-19 gibi bazı enfeksiyonlar, doğrudan pıhtılaşma sistemini etkileyebilir ve pıhtı oluşumunu teşvik edebilir.

Ancak, pıhtı oluşumundaki artış sadece COVID-19 ile sınırlı değildir. Toplumda hareketsiz yaşam tarzı, obezite gibi faktörler, pıhtı oluşumunu artırabilir. Bu nedenle, toplumda pıhtı oluşumunu etkileyebilecek bir dizi faktör bulunmaktadır ve bu faktörlerin bir araya gelmesiyle pıhtı atma vakalarında artış yaşanabilir.

Pıhtı oluşumu riskini azaltmak için hareketsiz kalmamak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve gerekli durumlarda doktor önerisiyle kan inceltici ilaçlar gibi tedavileri kullanmak önemlidir. Eğer pıhtı oluşumu riskiyle ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanıyla görüşmek ve gerekli önlemleri almak önemlidir.


Kan pıhtıları iyileşme için gereklidir, ancak bazen anormal şekilde oluşarak sağlık sorunlarına yol açabilirler. Anormal kan pıhtısı oluşumu riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

*Hareketsiz yaşam tarzı

*Obezite

*Sigara içmek

*Bazı ilaçlar

*Genetik yatkınlık

*Yaralanma veya travma

*Uzun süreli hareketsizlik

*Atriyal fibrilasyon (BİR KALP RİTİM BOZUKLUĞUDUR), kanser veya pıhtılaşma bozuklukları gibi belirli tıbbi durumlar

Pıhtının yerine ve boyutuna bağlı olarak belirtiler değişebilir. kalbin içersinde ritim bozukluğuna bağlı oluşabildiği gibi bacak toplar damarlarında da varislere bağlı oluşabilir. Bacaklarda oluşan Kan pıhtılarının bazı belirtileri arasında etkilenen bölgede ağrı, şişme, sıcaklık, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı yer alır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, kan pıhtıları fark edilebilir BELİRTİLER olmadan gelişebilir.

Kan pıhtılarının tedavisi genellikle pıhtının büyümesini önlemek ve daha fazla pıhtı oluşma riskini azaltmak için antikoagülanlar (kan sulandırıcılar) gibi ilaçları içerir. Ciddi vakalarda, pıhtıyı çıkarmak veya eritmek için trombolitik tedavi gibi prosedürler veya cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Bacaklarda oluşan pıhtılar bulunduğu yerden koparsa akciğer atardamarına atar ve akciğer embolisine (pulmoner emboli) sebep olur. bu durum hayatı tehdit eden bir durumdur. eğer pıhtı ritim bozukluğuna bağlı olarak kalbin içinde oluşursa ve atarsa bu da beyin damarlarında tıkanıklık oluşturan felçlere (inme) sebep olur.

Kan pıhtısı olduğundan şüpheleniyorsanız veya kan pıhtısı olduğunu düşündüren belirtiler yaşıyorsanız, tedavi edilmeyen kan pıhtıları ciddi hastalıklara yol açabileceğinden derhal tıbbi yardım almanız çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Pıhtı atması nedir? Kimlerde görülür?
Editör: Haber Merkezi