Güneş gözlüğü, kremi ve şapkalar olmadan dışarı çıkamayanlar için uzmanlar tarafından bir uyarı yapıldı. 

Dikkat Sahtesi Korluk Yapabilir

Özellikle renk renk güneş gözlüğü modelleri ile kombinini tamamlamak isteyenlerin çok tercih ettiği sahte gözlüklerin göz sağlığını ne derece etkileyebileceği ile ilgili bilgiler aktarıldı. 

Göz Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Remzi Karadağ, “Doğru seçilmiş güneş gözlükleri, zararlı ışınları engelleyerek, katarakt ve benzeri göz hastalıklarının oluşma riskini azaltır ve görme problemlerini önlerken sahte gözlükler ise körlüğe kadar götürebiliyor” açıklamasını yaptı. 

Dikkat Sahtesi Korluk Yapabilir2

Denizli’ye Litvanya’dan Kritik Ziyaret! Denizli’ye Litvanya’dan Kritik Ziyaret!

Güneşin etkilerinin artışını vurgulayan Karadağ, “Ultraviyole (UV) A, UVB ve UVC olmak üzere üç dalga boyunda radyasyon yayan güneş ışınları, korneaya, merceğe ve retinaya zarar vererek göz yorgunluğu, kızarıklık, kaşıntı, güneş yanığı ve kar körlüğü gibi problemlere yol açabiliyor. Uzun vadede ise katarakt, maküler dejenerasyon ve göz kapağı kanseri gibi ciddi göz hastalıklarına neden olabiliyor” dedi.
Aksesuar olmaktan daha çok bu durumlardan korunmak için güneş gözlüğü, güneş kremi ve şapka kullanımının önemini vurgulayarak, güneş gözlüğünün şıklık tamamlama aracı olarak değil amacına uygun kullanılması konusunun altını çizdi. 

Dikkat Sahtesi Korluk Yapabilir1

Sahte gözlüklerin, göz sağlığını tehlikeye atabilecek kalitesiz ve UV koruması olmayan koyu renkli camlarla tehlikeye atıldığını açıklayan uzman, göz bebeğinin normalden genişleyerek zararlı ışınların göz içine geçişini kolaylaştırdığını belirtti. 

Eski güneş gözlükleri konusunda ise UV ışık ölçeri olan optik mağazalarından kontrol ettirerek kullanmaya devam edilip edilemeyeceğinin öğrenileceğini açıkladı. 

Dikkat Sahtesi Korluk Yapabilir4

Çocuklar Daha Çok Güneş Işığına Maruz Kalıyor!

Yetişkinlere göre daha çok güneş ışığına maruz kalan çocuklar için, Doçent Doktor Karadağ, Yetişkin gözlerinden farklı olarak çocukların gözleri hâlâ olgunlaşma aşamasındadır ve zararlı UV ışınlarını etkili bir şekilde filtreleyemez. Aynı zamanda çocukların göz kapakları ve göz çevresindeki cilt, yetişkinlerin cildine göre daha hassastır. UV ışınlarından kaynaklanan hasar zamanla birikir.
Çocuklara özgü olmayan uzun vadeli göz sorunları arasında, görüşü bulanıklaştırabilen, renkleri donuklaştırabilen pterjiyum (göz yüzeyinde kanserli olmayan bir doku büyümesi) katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yer alabilir. Bu nedenle çocuklarınızın her gün güneş gözlüğü takmasını sağlayın. UV ışınları bulutlu günlerde de gözlere zarar verebilir” dedi.

Dikkat Sahtesi Korluk Yapabilir6

Sahte Güneş Kremi Kadar Sahte Güneş Gözlüğünden De Korkulmalı!

Denizlili Optisyen Ali Köseoğlu konu ile ilgili değerlendirmesinde, "İnsanın derisi nasıl güneşte fazla kaldığında yara alıyorsa, göz de aynı şekilde yara alır. Bir günde olacak bir şey değil, yaşıtları 60'ında katarakt oluyorsa, sahte gözlük kullanan kişi 40 yaşında rahasızlanır. Sahte güneş kremi sürmekten korkulduğu kadar sahte güneş gözlüğü kullanmaktan da korkulmalı. Marketlerden, oyuncakçılardan ya da moda mağazalarından değil, gözlükler optisyenlerden alınmalıdır" açıklamasını yaptı. 

Editör: Kardelen Başol