İYİ Partili Öztürk ; Belediyelerin ilaçlama , dezenfektasyon , temizlik gibi masraflarının artarken , toplu taşıma , takibi ertelenen alacaklar gibi gelir kalemlerinin azalacağından yola çıkarak yapılabilecekleri yazılı soru önergeleri ile sordu .
Verdiği Önergede Öztürk şu ifadelere yer verdi;
“Tüm dünyada baş gösteren ve ülkemizde de hızla yayılan Covid 19 virüsü ve neden olduğu hastalıklar nedeni ile vatandaşlarımız maddi-manevi mağduriyetlere uğramaktadır. Vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi için, bazı büyükşehir belediyelerimiz başta olmak üzere, birçok il ve ilçe belediyesi, vatandaşlardan, tüzel ve özel kişilerden alacaklarını ötelemek ve bu alacaklardan doğan icra yolu ile tahsil haklarını kullanmama kararı almıştır. Dolayısı ile mağdur olan vatandaşlarımıza yardım etmekten başka amacı olmayan bu Belediyelerimiz gelir kaybına uğramıştır. Ayrıca, virüs salgını tehdidine karşı önlem almak için (çevre, temizlik, ilaçlama, dezenfektan, toplu taşım) de gider kaybına uğramaktadırlar.
Diğer taraftan, Covid 19 virüsü salgını nedeni ile Belediyelerin vergi gelirleri de düşmektedir. Bu da Belediyelerin Merkezi Bütçeden aldıkları payın düşmesine neden olacaktır. Bu durum belediyelerin temel işlevlerinin yerine getirilmesinde zaaflara da neden olacaktır.
17/1/2019 tarih ve 7161 sayılı Kanunun 47 inci maddesine göre, belediyelere Genel Bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi ile ilgili aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.
“(2) Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”
Ayrıca kesinleşmiş en son bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının binde biri nüfusu 10 bin’e kadar olan belediyeler için kullanılmak üzere denkleştirme ödeneği olarak ayrılır. Bu ödenek mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit halinde İller Bankası tarafından belediyelere yüzde 65’i eşit şekilde, yüzde 35’i ise nüfus esasına göre dağıtılmaktadır.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda;
1- Merkezi Bütçe vergi gelirlerinin düşeceği, bununla birlikte belediyelerimizin de bütçeden aldıkları payın azalacağı, ancak giderlerinin arttığı dikkate alınarak; belediyelerin bütçeden alacakları payın arttırılması ilgili bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
2- Belediyelerin resmi borçlarının ötelenmesi ve yeniden yapılandırılması konusunda bir çalışmanız söz konusu mudur?
3- Belediyelerin Kamu Bankalarına olan borçlarının ötelenmesi ve yeniden yapılandırılması için bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?
4- Covid 19 virüs salgınından dolayı temizlik, dezenfektasyon ve su masraflarının artması nedeniyle Belediyelerin virüs salgınına karşı önlem almak için yaptığı masrafları karşılamayı düşünüyor musunuz?
5- Belediyelere halka dağıtmaları için maske, temizlik malzemeleri, alkol, kolonya vs. yardımı yapmayı ve/veya bu sarf malzemeleri için ilave ödenek ayırmayı düşünüyor musunuz?
6- Belediye Su İdarelerine, İller Bankası’ndan 2 yılı ödemesiz, 4 yıllık sıfır faizli kredi vermeyi düşünüyor musunuz?
7- Belediyelerin daha iyi hizmet verebilmeleri için gerekli olan personel ihtiyacının karşılanması için 657’ye tabii norm kadrolarının, yüzde 10 oranında artırılmasını düşünüyor musunuz?
8- 7161 sayılı Kanunun 47. Maddesi uyarınca, Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediye yardım ödeneğinden, Sayın Cumhurbaşkanının onayıyla yardım alan belediye bulunmakta mıdır?
9- Ödenekten yardım alan belediyeler varsa, bu belediyeler hangileridir?
10- Yardım alan belediyeler varsa, bu belediyelere aktarılan ayrı ayrı ve toplam yardım tutarı ne kadardır?
11- Merkezi Bütçeden aldıkları pay düşecek belediyeler için, 2019 Nisan-Mayıs-Haziran aylarında aldıkları pay miktarı kadar Merkezi Bütçe ödeneği verilmesi düşünülmekte midir?”

Editör: Haber Merkezi