Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi zorunluluğuyla ilgili belirlenen süre, Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluktan dolayı uzatılmıştı. Bu süreçte yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, ehliyet yenileme sürecinde sağlık raporu alınması gerekiyor ve bu raporlar, uyku apnesi rahatsızlığının değerlendirilmesini de içeriyor.

Orta ve Ağır Dercede Uyku Apnesi Olanlar Ehliyet Alamayacak!

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Şiddete Karşı Doğru Haber Dili Eğitimi Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Şiddete Karşı Doğru Haber Dili Eğitimi

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik’in 7. maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ve gündüz uyuklama hali tespit edilen kişiler, tedavi görmeden sürücü belgesi alamıyor. Ancak, uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtiliyor.

Bu Rahatsizligi Olanlar Artik Ehliyet Alamayacak1

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, bir kişinin uyku sırasında solunumunun geçici olarak durması veya azalması durumunu ifade eder. Bu durum, genellikle üst solunum yolunun tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında uygun şekilde kontrol edilememesi nedeniyle oluşur.

Uyku apnesi, sürücülerin direksiyon başında uyku halinde olmalarına ve dolayısıyla trafik güvenliğini tehlikeye atmalarına yol açma ihtimali bulunan da bir durum.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, uyku apnesi sendromu olan kişilerin öncelikle tedavi olmaları gerekiyor. Uyku apnesi, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliğinin riske atılmaması adına tedavi edilmesi oldukça önem arz ediyor.

Editör: Ali İhsan Sivrikaya