Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, çevreyi kirletenlere 2024 yılında uygulanacak idari para cezalarını belirledi. Resmi Gazete'de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğ yayınlandı. Kanuna uymayanlara 2024 yılında verilecek cezaların, yeniden değerlendirme oranı yüzde 58,46 olarak arttırıldı.

Denizli'nin 1 Mayıs Yürüyüşünden Açıklamalar! Denizli'nin 1 Mayıs Yürüyüşünden Açıklamalar!
Yeni Yılda Yeni Ceza Tarifeleri Belli Oldu

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yaptırmayan Motorlu Taşıt Sahiplerine Ceza

Yeni yıl ile birlikte 1 Ocak'tan itibaren aracının egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 9 bin 943 lira, aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda ise 19 bin 897 lira idari para cezası uygulanacak.

Yanlış Ölçüme 39 Bin 797 Lira

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan fakat yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği tespit edildiği halde ölçüme devam eden veya tekniğine ve belirlenen kurallara aykırı ölçümler yapanlara 39 bin 797 lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca yapılan düzenlemelerle öngörülen belge olmadan emisyon ölçümü yapanlar, belgelerde tahrifat yapanlar ve sahte belge düzenleyenlere 79 bin 611 lira idari para cezası uygulanacak.

Çevreyi Kirletenlere 4 Bin 810 Lira

Bir Diğer yandan umuma açık yerlerde ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlerin cezası 4 bin 810 lira olacak.

Yeni Yılda Yeni Ceza Tarifeleri Belli Oldu

Hava Kirliliğini Etkileyen Tesislere Verilecek Cezalar

Hava kirliliği yönünden önemli etkileri olan kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten, iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden, bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara 464 bin 585 lira ceza idari para cezası uygulanacak. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa ödenecek idari para cezası 929 bin 233 lira olarak belirlendi. İzne tabi tesisleri, aldıkları izin belgesinde veya yönetmeliklerde öngörülen önlemleri almadan veya yönetmeliklerde belirlenen emisyon standartlarına ve sınırlamalarına aykırı olarak işletenlere de 464 bin 585 lira idari para cezası uygulanacak.

1 Milyon 161 Bin 568 Lira İdari Para Cezası

Çevresel Etki Değerlendirmesi aşamasında verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlar da her bir ihlal için 193 bin 522 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi. Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 1 milyon 161 bin 568 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için ceza miktarı 7 bin 667 lira, ulaşım araçları için 23 bin 155 lira, iş yerleri ve atölyeler için 77 bin 372 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 232 bin 264 lira olarak belirlendi.

Yeni Yılda Yeni Ceza Tarifeleri Belli Oldu

Atık Cezaları

İlgili kanunda ve yönetmelikte öngörülen standartlara aykırı veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 464 bin 585 lira, bu fiilin konutlarla ilgili işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 11 bin 540 lira idari para cezası uygulanacak. Biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere ve ilan edilen Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı davrananlara ve sulak alanlar için yönetmelikle belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara 387 bin 141 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Yeni Yılda Yeni Ceza Tarifeleri Belli Oldu

Orman Çevresinde Anız Yakanlara Büyük Ceza

Kanuna aykırı olarak anız yakanlar ise her dekar için 386 lira 79 kuruş öderken, Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 katına yükseltilecek.

Kanundaki koruma esaslarına aykırı olarak içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yer üstü ve yer altı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 929 bin 233 lira idari para cezası, bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için ceza miktarı 23 bin 155 lira olarak belirlendi.

Editör: Haber Merkezi