Tanıklık, kişinin bir olay hakkında görgüsü veya bilgisi olması halinde söz konusu olaya ilişkin edindiği bilgileri tanık dinleme yetkisi olan yetkili makam önünde anlatmasıdır. Tanıklık bir kamu görevi olup, istisnai tanıklıktan çekinme halleri haricinde yerine getirilmesi mecburidir.

Yalan tanıklık suçu, tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde tanık sıfatı ile verilen ifadenin gerçeğe aykırı olması halinde meydana gelen suçtur.

Yalan tanıklık suçu, uzlaşma prosedürünün uygulanmadığı suçlardandır. Ayrıca yalan tanıklık suçu, şikayete bağlı bir suç da değildir. Dolayısıyla yalan tanıklık suçunun oluştuğundan haberdar olan soruşturma makamı doğrudan soruşturma işlemlerine başlayacaktır.

Yalan tanıklık suçu; -Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şahitlik yapmak ( olay hakkında bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, yalan söylemek, gerçeği inkar etmek şeklinde tezahür edebilir), -Tanığın kendine sorulan sorularda olay hakkında bilgisini az veya çok saklaması suretiyle İşlenebilecektir.

Yalan tanıklık suçu, tanığın gerçeğe aykırı her beyanında oluşan bir suç değildir. Bu suçun oluşması için tanığın bile isteye gerçeğe aykırı beyanda bulunması gerekmektedir. Dolayısıyla, tanığın doğru sandığı açıklamaların gerçek dışı olması halinde her halükarda ceza verilir hissinin doğru olmadığını belirtmek gerekmektedir.

Tanıklık suçunun cezası,

-Soruşturma kapsamında mahkeme dışında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kişi 4 aydan 1 yıla kadar,

-Mahkeme huzurunda ya da yemin teklif ettirilerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar,

-Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçun soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapan kişi hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Tanıklık suçunun temel cezası yukarıda belirtildiği gibi olmakla birlikte, tanıklık yapılan olayın niteliği, öngörülen hapis cezasının aralığı, ifadenin verildiği zamanın yargılamanın safahatine etkisi gibi hususlar ise yalan tanıklık suçunun cezasının nitelikli hallerini oluşturmaktadır. Dolayısıyla, yalan tanıklık suçundan mağdur olmanız yahut bu suçtan yargılanıyor olmanız halinde bir avukattan yardım almanız haklarınızın zayi olmasını engelleyebilecektir.