Pekmezin yapımı çok zor ve tek başına yapılacak iş olmadığını belirten Cura, kendisine eşinin, kızının ve damadının yardımcı olduğunu aktardı.
ÖNCE HASAT
Öncelikle üzümleri bağdan kesilip kasalara doldurulduğunu söyleyen Cura, “Sabahın erken saatlerinde bağa gidiyoruz. Pekmezlik üzümlerimizi kesip kasalara doldurup getiriyoruz. Biz bu sene pekmez için yarım ton üzüm ayırdık. Kendi ihtiyacımız kadar olanını ayırıp kalanını satıyoruz. Aile bütçesine biraz da olsa katkısı olsun diye bu zor işi yapıyorum.” dedi.

“ÖZEL TOPRAK KULLANIYORUZ”

Üzümün pekmeze dönüşmesi için uzun uğraşlar gerektiğini ve birkaç işlemden geçtiğini aktaran Cura, “Bağdan topladığımız üzümleri çuvallara koyup çiğniyoruz. Şıra haline getiriyoruz bunu yaparken de özel bir toprak kullanıyoruz. Çiğnediğimiz üzümlerin posası ile suyunu ayırıyoruz. Bu suyu kazanlara koyup bir süre kaynatıyoruz. Mayalama dediğimiz bu işlemi yaptıktan sonra bir sonraki güne kadar dinlenmeye bırakıyoruz.

EN AZ 10 SAAT KAYNAMALI

Sabah kuşluk vakti kazanları kurduğunu aktaran Huriye Cura, , yaptığı pekmezin yapım aşamalarını şöyle aktardı; “Sabah saat dörtte kalktım kazanı vurdum. Erken başlamazsak akşama kadar yetişmez. Bir gün önceden hazırladığımız şırayı bir kazanda kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken üzerinde oluşan köpükleri alıyoruz. Bunları almazsak pekmezimiz güzel olmaz. Daha sonra bu kazanda kaynayan pekmezi başka bir kazana aktarıyoruz. Bu kazanda karıştıra karıştıra en az on saat kaynatıyoruz. Dolu olan kazan kaynayarak yarıya iniyor. Kıvamına rengine bakıyoruz. Tam kıvamını tutturmak çok önemli. İstediğimiz kıvama ulaşan pekmezimizi ateşin üzerinden alıp soğumaya bırakıyoruz. Ve pekmezimiz sofrada yerini almaya hazır hale geliyor.

PAHALI DİYORLAR

Yaklaşık 400 kg üzümden 60 kg pekmez çıkıyor. Çok zahmet gerektiriyor ve tek başına yapılamayacak kadar zor pekmez yapımı. Denizliden kızım ve damadım yardıma geliyor öylelikle yapabiliyorum. Bu kadar verdiğimiz zahmetin karşılığında alıcılar pahalı diyor. Her üzümden pekmez olmaz , İmrallı üzümünün tadına doyum olmaz.”
Yapımının çok zor olduğuna dikkat çeken Huriye Cura; “Pekmez yapı çok meşakkatli bir iş. Çünkü yapımı için birçok aşamaları tamamlayarak pekmez haline geliyor. Ben gece dörtte kalktım. Yaklaşık 10 saat kaynaması lazım. Tek başına yapılması çok zor. Benim kızım, damadım ve eşim yardım ediyor. Sürekli “karıştırılıp köpüğünün alınması gerek. Köpük alınmazsa tadı güzel olmaz” dedi.

Editör: Haber Merkezi