İİK 340 – Borçlunun Ödeme Şartını İhlali Halinde Ceza
İİK 340 taahhüdü ihlal suçunun düzenlendiği “Borçlunun Ödeme Şartını İhlali Halinde Ceza” başlıklı icra hukuku hükmüdür. Düzenleme; borçlunun alacaklının satış talebinden önce icra dairesinde yazılı olarak borcunu taksitle ödeme veya alacaklı ile borçlunun icra dairesinde anlaşmasıyla borcu ödeme taahhüdü vermesine ilişkindir. Şayet alacaklı borcu ödeme taahhüdünü verir de şarta uygun olarak ödemelerini zamanında ve tam yapmazsa taahhüdü ihlal etmiş olacaktır.
Taahhüdü İhlal Suçunun Şartları
Taahhüdü ihlal suçunun şartları nelerdir? Taahhüdü ihlal suçunun oluşabilmesi için öncelikle bir taahhüdün bulunması şarttır. Bununla birlikte suçun oluşması verilen bu taahhüdün ihlal edilmesine bağlıdır. İİK 111. maddesinden anlaşılacağı üzere taahhüdün geçerli şekilde kurulabilmesi için;
Borçlunun borcun ifasına yeterli olacak kadar malı haczedilmiş olmalı,
Borçlu borcu taksitlendirerek ödeme taahhüdünün alacaklının haczedilen malları satış talebinden önce yapılmış olmalı,
Taksitlendirme üç ayı aşmamalı,
Taksitler borcun çeyreğinden az olmamalı
İlk taksitin peşin ödenmesi gerekmektedir. Bu şartlar yasal taahhüdün geçerli şekilde kurulması için gereken şartlardır. İİK madde 340 ise bu şartların ihlalini ve ihlali halinde verilecek cezayı belirtmektedir.
Taahhüdü İhlal Cezası
Taahhüdü ihlal cezasının düzenlendiği İİK 340 açıkça 111. Maddeye atıf yapmıştır. Hüküm taahhüdü ihlal suçu için tazyik hapsi cezası öngörmektedir. Buna göre belirlenen borcu ödeme şartını uygun bir sebep olmaksızın ihlal eden kişi alacaklının şikayeti üzerine üç aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırılacaktır.
Tazyik hapsi borçluyu borcu ödemeye zorlamak için verilen bir yaptırımdır. Bu bilgiler ışığında “Taahhüdü ihlal hapis cezası nasıl kaldırılır ?” sorusuna verilecek cevap tazyik hapsine sebep olan borcun ödenmesi olacaktır. Buna göre taahhüdü ihlal suçunun infazı sürecinde borç ödenir ise borçlu (hükümlü) tahliye edilecektir.