Pişmanlık, yaptıklarımız yüzünden oluşabileceği gibi, yapmadıklarımız yüzünden de ortaya çıkabilir. Pişmanlığa, suçluluk, hayal kırıklığı gibi duygular da eşlik edebilir. Eğer izin verirseniz pişmanlıklar sizi ele geçirip hayatınızı yaşamanıza engel olma gücüne sahiplerdir.

Pişmanlık bilişsel ve duygusal bir durumdur. Pişmanlık terimi, Psikoloji Sözlüğü’nde (Reber, 1985) “Genellikle, kişinin geçmişte yaptığı bir davranışı, farklı yapsaydı ya da olaylar daha farklı gelişseydi, işin daha iyi sonuçlanabileceğine dair duygu” olarak geçer (Akt. Özdemir ve Düzgüner, 2020). Pişmanlık kavramı çeşitli türlerde ele alınmıştır.

Engin (2011) pişmanlığı üç kısımda incelemiştir. Zamana göre pişmanlık, geçmişe yönelik pişmanlık ve geleceği etkileyen pişmanlık olarak iki alt kısımda incelenirken; geçmişe yönelik pişmanlık da sonuç ve süreç pişmanlığı olarak ikiye ayrılır (Akt. Özdemir ve Düzgüner, 2020). Pişmanlık oldukça karmaşık bir duygusal deneyim olup genel olarak yedi yaş ve dolaylarında kazanıldığı öne sürülür (Guttentag ve Ferrell, 2004).

Peki sizin hayatınızdaki pişmanlıklar nedir? Bir deftere pişmanlıklarınızı yazın. Daha çok yaptıklarınız yüzünden mi pişmanlık duyuyorsunuz, yoksa yapmadıklarınızdan dolayı mı? Unutmamak gerekir ki pişmanlık, kendimizi daimi bir şekilde suçladığımız bir hale dönüşürse bedenimiz ve zihnimiz üzerinde negatif bir etki bırakabilir.

Geçmişe gidip yaptığımız veya yapmadığımız hareketlerimizi değiştirme şansımız olmadığına göre sergileyeceğimiz en mantıklı davranış pişmanlıklarımızı kabullenip onlarla barışmamız. Ancak şimdiki davranışlarımızın da gelecek günlerin pişmanlıklarına yol açmaması için, geçmiş pişmanlıklarınızı iyice analiz edin. Pişmanlıklarınızdan dersler çıkarmaya çalışın. Pişmanlıklarınıza objektif bir şekilde bakmak geçmişin hatalarını bir daha tekrarlamamanızda yardımcı olabilir.

Negatif bir duygu olan pişmanlık geçmişteki hatalarımızdan bir şeyler öğrenmemize yol açarak pozitif bir hale dönüşebilir. Geçmişte elimizden gelenin en iyisini yaptığımızı düşünmemiz, öz şefkate ve içsel huzura yol açabilir. Gelecekte de pişmanlıklar yaşamamak için bugününüzü iyi değerlendirin. Eğer mümkünse kırdığınız kalpleri onarın. O bir türlü affedemediğiniz insanı, en çok da kendi iyiliğiniz için affedin. Eğer geçmişte kendiniz hakkında duyduğunuz yanlış mesajlar yüzünden kendinizi yeterince sevemiyorsanız, kendinize iyi davranmıyorsanız, kendinizi sevmeyi öğrenin. Hala hayattalarken sevdiğiniz insanlara karşı olan sevginizi sık sık dile getirin. Yaşlanıp geçmişe doğru baktığınızda içinizi pişmanlıkların kaplamaması için hayatınızı içinizden geldiği gibi, doyasıya yaşayın.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR!