Mesajla rahatsız etmek hem SMS hem de Whatsapp, Telegram vb. anlık mesajlaşma sağlayan uygulamaları yoluyla da işlenebilecek bir suç davranışıdır.
Mesajla rahatsız etmenin cezası kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun düzenlendiği TCK 123 maddesi uyarınca üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.
Rahatsız olduğunu bilerek bir kişiye ısrarla çağrı veya mesaj göndermek hukukumuzda ısrarlı takip olarak bilinen ve stalking olarak da adlandırılan fiilin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu durumda Kadını ve Aileyi Koruma yasası gereği uzaklaştırma vb. koruma tedbirleri verilebilmektedir. Mesajla rahatsız edilen kişilerin Aile mahkemesine bir dilekçe ile uzaklaştırma kararı talep etmeleri mümkündür.
Rahatsız Eden Birini TCK 123 ile Nitelendirebilir miyiz?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu bir kimsenin bu amaçla kanunda belirtilen fiillerin işlenmesi suretiyle rahatsız edilmesi suretiyle işlenmektedir. Israrla bir kimseye telefon edilmesi, mesaj atılması, zilinin çalınıp kaçılması vb. hukuka aykırı bir davranışın işlenmesi bu suçu oluşturmaktadır. İfade edildiği üzere suçun oluşması için işlenen fiilin kişide bıraktığı psikolojik etki doğal olarak rahatsız edicidir. Ancak her rahatsız edici davranışın TCK 123 ile nitelendirilmesi de mümkün olmayacaktır. Bunun için davranışın ısrar derecesinde tekrarlanmış olması, örneğin failin uyarılmasına rağmen davranışına devam etmesi gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle hukuka aykırı bir fiilin bulunduğunu iddia edebildiğimiz hallerde rahatsız edici davranışı sebebiyle failin TCK 123 huzur ve sükun bozma suçundan şikayet edilmesi mümkün olacaktır.