Sicilinin 1903-Top-1 olmasından birinci olduğunu anlıyoruz. Yine 13 Eylül 1906’da Harp Akademisi’ni de birincilikle bitirmiştir.

1 Mart 1922’de Tümgeneral rütbesine 1’nci İnönü Muharebesinin mükâfatı olarak yükseltilmiştir. Askeri hayatı süresince Yemen’de 1 yıl 4 gün, Balkan Savaşından 2 yıl, Hazar kıdem zammı 3 yıl ve Sefer kıdem zammı olarak 4 yıl olmak üzere toplam10 yıl kıdem almıştır.

Kanal harekâtını planlamış, Yemen ve San Muharebelerine ve Sarıkamış Harekâtına iştirak etmiştir. Çanakkale HarekâtındaHarekâtŞube Müdürü olarak bulunmuştur. Mart 1920’de Anadolu’ya geçip Kuzey Cephesi Komutanlığı ve Erkânı Harbiye Vekâletinde bulunmuştur. 10 Kasım 1921’de Batı Cephesi Komutanlığı görevinde bulunmuştur.

9-10 Ocak 1921’de Birinci İNÖNÜ, 23 Mart-4 Nisan 1921’de İkinci İNÖNÜ, 23 Ağustos-12 Eylül 1921’de SAKARYA Meydan Muharebelerini sevk ve idare etmiştir. BÜYÜK TAARRUZ ’da Batı Cephesi Komutanı olarak görev yapmıştır. Çok sayıda nişan ve madalyaya ile taltif edilmiştir. 20 Haziran 1927’de emekliye ayrılmıştır.(1)

Şeyh Sait ayaklanmasının başladığı günün akşamı devlet erkânının hepsinin Çankaya Köşkü’nde olduğubir ortamda Başyaver gelen bir telgrafı Atatürk’e götürür. Atatürk telgrafı okur ve canı sıkılır. Başyavere telgrafı Başbakan Fethi Okyar’a götürmesini ister. Fethi Okyar okuduktan sonra pekâlâ anlamında başını sallayarak telgrafı geri verir. Başyaver telgrafı tekrar Atatürk’e götürür. Atatürk esasen ortamı izlemektedir. Atatürk uzakta oturan İnönü’yü göstererek ona götürmesini ister. İnönü, telgrafı belki de tam okumadan yerinden fırlar ve gözleriyle Atatürk’ü aramaya başlar. Atatürk’ün gözlerinde hafif bir gülümseme belirir. Bu mutluluk gülümsemesidir. Yanındakilere fısıldar. “İşte Başbakan olacak adam.

”Atatürk Cumhurbaşkanı seçildiğinde ilk Başbakanlık görevini İnönü’ye verir.(2)

İsmet İnönü’nün aramızdan ayrılışının yıl dönümünde minnet ve şükranla anıyorum.

(1) “İkinci Adam” Şevket Süreyya Aydemir. 1975 Ek-2 ( Askeri biyografisinin aslı Genelkurmay Başkanlığındadır.)

(2) Seyfettin Turan, “Atatürk ve İnönü’nün Siyasal İşbirliği” Altıok Dergisi. 1994