Edirne’de yaşayan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Nursu Menekşe, 10 yıl safra kesesinde taşla yaşadı. 10 yıldır safra kesesinde yumurta büyüklüğündeki taş ile yaşayan genç kız, yaşadığı ağrılardan ameliyatla kurtuldu.

Genc Kiz 10 Yil Safra Kesesinde Devasa Tasla Yasadi Bu Taslarin Olusmamasi Icin Ne Yapmali3

Mide ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran 19 yaşındaki Nursu Menekşe’nin safra kesesinde 6 santimetre büyüklüğünde taş tespit edildi. Ağrılarının artması sonrası Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi acil servise giden 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Nursu Menekşe, hastaneye yatırıldı. Tetkikleri yapıldı ve ardından ameliyata alındı. 4 saate yakın süren başarılı operasyon sonucu, Menekşe’nin safra kesesindeki 2,5 santimetre çapında ve 6 santimetre uzunluğunda taş, kapalı (laparoskopik) ameliyatla çıkarıldı.

20240531Aw216614 2

"30 dakikalık ameliyat 4 saat sürdü"

Kızının küçük yaşta bu şikayetle hastalandığını ancak rahatsız etmediği için ertelediklerini söyleyen Anne Nursemin Menekşe, ani bir sancıyla hastaneye geldiklerini ve kızının gece 21.00’de ameliyata alındığını belirtti. Normalde 30 dakikada yapılan ameliyatın 4 saat sürdüğünü aktaran Anne Menekşe, taşın kapalı ameliyatla alındığını ve gece 01.00’de operasyonun tamamlanarak kızının sağlığına kavuşturulduğunu ifade etti.

Bu Bağımlılıklar Hayat Kalitesini Düşürüyor! Hayatı Dengeye Alma Vakti Gelmiş Olabilir Bu Bağımlılıklar Hayat Kalitesini Düşürüyor! Hayatı Dengeye Alma Vakti Gelmiş Olabilir

Genc Kiz 10 Yil Safra Kesesinde Devasa Tasla Yasadi Bu Taslarin Olusmamasi Icin Ne Yapmali2

Safra Kesesinde Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Safra kesesinde taş oluşumunu etkileyen en önemli faktörlerden birisi beslenme biçimidir. Yediğimize içtiğimize dikkat etmezsek eğer bu taşların oluşumuna istemeden neden olabiliriz. Safra kesesinde taş oluşumunu engellemk için dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır;

1-Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
 

2-Yağlı, paketlenmiş, rafine şekerli gıdalar tüketilmemelidir.
 

3-Kabuklu bakliyat grubu besinler sınırlandırılmalıdır.
 

4-Mümkün olduğunca lifli beslenmeye önem verilmelidir.
 

5-Bol su tüketilmelidir.
 

640X360-1

6-Yumurta ve yumurta içeren besinler kontrollü tüketilmelidir.
 

7-Yüksek kolesterol, protein ve tuz içerikli beslenme düzeni uygulanmamalıdır.
 

8-Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı  gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
 

9-Yemekler sağlıklı bir şekilde pişirilmelidir. Yemekler yağda kızartılmamalı, ızgara, fırında pişirme ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Et yemeklerine ekstra yağ konulmamalıdır.

Salata ve yemekler için zeytinyağı tercih edilmelidir.
 

10-Yeterli vitamin ve mineral alımı için mevsimine uygun meyve ve sebze tüketilmelidir.
 

11-Öğün atlanmamalı düzenli, yeterli ve sağlıklı bir şekilde yemek yenmelidir.
 

12-Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.
 

13-Yemeklerde aşırı şekilde soğan, sarımsak, salça ve baharat kullanılmamalıdır.

Araştırmalar fosfor, potasyum, demir, magnezyum, C vitamini, folik asit ve sağlıklı yağlar açısından zengin besinlerin safra kesesi taşı oluşumunu önleyici olduğunu göstermektedir.