Geleceğe Yön Veriyoruz:
Uygulamanın çevresel ve toplumsal boyutuna dikkat çeken ART Geri Dönüşüm Uşak Saha Personeli Fatma Özbıçak, hedeflerinin gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak olduğunu vurguladı. Özbıçak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Biz atık toplamıyoruz, geleceğe yön veriyoruz. Geri dönüşüm sayesinde doğal kaynaklarımız korunuyor, enerji tasarrufu sağlanıyor ve çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Vatandaşlarımızın bu sisteme sahip çıkması, sürdürülebilir bir gelecek için hayati önem taşıyor. Atık olarak gördüğümüz her ambalaj aslında değerlendirilebilecek önemli bir kaynak. Küçük gibi görünen bu adım, milyonların katılımıyla dev bir çevre hareketine dönüşecek."

Ambalajlar Gelire Nasıl Dönüşüyor?
Sistemden faydalanmak ve doğaya katkı sağlarken gelir elde etmek oldukça kolay adımlardan oluşuyor:
Geçerli Ambalajlar: Üzerinde Depozito Yönetim Sistemi (DYS) amblemi olan PET şişe, cam şişe ve alüminyum kutular kabul ediliyor.
Mobil Uygulama: Cep telefonuna Doğa uygulaması ücretsiz indirilerek profil oluşturuluyor.
Mobil Uygulama: Cep telefonuna Doğa uygulaması ücretsiz indirilerek profil oluşturuluyor.
Hesaba Aktarım: Ambalajlar makineye tek tek bırakılıyor; sistem onayladıkça ambalaj başına 1 TL anında kullanıcının hesabına yükleniyor.
Geri dönüştürülebilir ambalajların ekonomiye yeniden kazandırılmasıyla ham madde tüketimi azalıyor, enerji tasarrufu sağlanıyor ve sera gazı emisyonları düşüyor.
Atıklar Artık Çöpe Değil, Ekonomiye Kazandırılıyor:
Türkiye'de 1 Temmuz itibarıyla hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi ile birlikte geri dönüşümde yeni bir dönem başladı. Artık vatandaşlar kullandıkları depozitolu içecek ambalajlarını çöpe atmak yerine DOA Atık İade Makinelerine teslim ederek hem çevrenin korunmasına katkı sağlıyor hem de ekonomik kazanç elde ediyor. ART Geri Dönüşüm Uşak Saha Personeli Fatma Özbıçak, sistemin amacının yalnızca atık toplamak olmadığını, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak olduğunu belirtti. Özbıçak, "Biz atık toplamıyoruz, geleceğe yön veriyoruz. Geri dönüşüm sayesinde doğal kaynaklarımız korunuyor, enerji tasarrufu sağlanıyor ve çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Vatandaşlarımızın bu sisteme sahip çıkması, sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor." dedi.
Sistem kapsamında üzerinde Depozito Yönetim Sistemi (DYS) işareti bulunan PET şişe, cam şişe ve alüminyum içecek ambalajları DOA Atık İade Makinelerine teslim edilebiliyor. Makineye bırakılan her uygun ambalaj için vatandaşların hesabına 1 TL depozito bedeli aktarılıyor. Böylece hem atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor hem de vatandaşlar kullandıkları ambalajlardan gelir elde etmiş oluyor. Sistemi kullanmak ise oldukça kolay. Vatandaşların öncelikle cep telefonlarına Doğa uygulamasını indirerek ücretsiz bir hesap oluşturması gerekiyor. Ardından uygulamada yer alan QR kod okutularak DOA Atık İade Makinesi aktif hale getiriliyor. Depozitolu ambalajlar tek tek makineye yerleştirildiğinde sistem ambalajları kontrol ediyor ve uygun bulunan her ambalaj için 1 TL kullanıcı hesabına tanımlanıyor. Biriken tutarlar uygulama üzerinden takip edilebiliyor ve kullanılabiliyor. Bu uygulama sayesinde geri dönüştürülebilir ambalajlar çöpe gitmek yerine yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Geri dönüşümle birlikte ham madde tüketimi azalıyor, enerji tasarrufu sağlanıyor, sera gazı emisyonları düşüyor ve doğaya bırakılan atık miktarı önemli ölçüde azalıyor. Böylece hem çevre korunuyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Fatma Özbıçak, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: Atık olarak gördüğümüz her ambalaj aslında yeniden değerlendirilebilecek önemli bir kaynaktır. Küçük gibi görünen bu davranış, milyonlarca kişinin katılımıyla ülkemiz ve geleceğimiz için çok büyük bir çevre hareketine dönüşecektir. Gelin, hem doğamızı koruyalım hem de geri dönüşümden birlikte kazanalım. Çünkü biz atık toplamıyoruz, geleceğe yön veriyoruz."




